Hoppa till huvudinnehållet

Sista farväl efter två års väntan: Barnen ordnar hyllningsfest för Stein Hauge

Publicerad:
Väntan är över för Fredrik Hauge. På Strandcaféet i Åmål hålls fredag kväll en hyllningsfest för hans far Stein Hauge. Både urnsättningen och festen har fått vänta i över två år, men i dag får släkt, vänner och bekanta chansen att ta farväl till Stein. Foto: Roger Pettersson

Stein Hauge, välkänd frisör i Åmål med en färgstark och glad personlighet, gick bort i april 2020.

På grund av pandemin väntade familjen med minnesstunden och hyllningsfesten. Det skulle dröja mer än två år efter hans bortgång.

– På ett vis har man hunnit landa i hans bortgång och jag tror det ger en bättre stämning på hyllningsfesten, säger sonen Fredrik Hauge.

Stein Hauges barn, övrig familj, släkt och vänner samlades på fredagen för att ta farväl av Stein, som gick bort bara ett par veckor efter sin 75-årsdag i april 2020. Efter minnesstunden med urnsättning för de allra närmaste under förmiddagen, så avslutas dagen med en hyllningsfest på Strandcaféet där Stein Hauge arbetade som hustomte.

– Pappa var inte kyrklig av sig och ville hålla det enkelt och tyckte det var bättre att vi ordnade med en hyllningsfest till hans minne. Det har varit jobbigt att vänta så här länge, men pappa hade många äldre vänner som vill ta farväl, säger Kristin Hauge.

Ett drygt 50-tal gäster hade bjudits in till kvällens hyllningsfest, såväl släkt som vänner och bekanta. Steins några år äldre bror Björn åker från Oslo till Åmål för att ta farväl av sin bror.

– Björn är raka motsatsen till pappa. Han jobbade på kontor, var alltid uppe tidigt och hade ordning och reda på allt och var restriktiv med alkohol. Men de hade väldigt bra kontakt och deras stora gemensamma intresse var att tillsammans ge sig ut i svampskogen runt Åmål. Då plockade pappa fram sin svampkarta, säger Kristin Hauge.

Full av livsglädje

God kontakt hade Stein Hauge även med sina barn. Kristin berättar att han ringde nästan varje dag, ibland kunde det bli två samtal samma dag. Stein var social som person och var allt som oftast positiv, bekymmerslös och full av livsglädje.

Dödsfall: Livsnjutaren från Norge som älskade sitt Åmål

Pandemin gjorde det omöjligt för alla de som ville ta avsked av Stein Hauge att kunna samlas. Därför valde familjen att skjuta upp både urnsättning och den planerade hyllningsfesten. Den senare var ett önskemål från Steins sida.

– Vi har ju gått och väntat på denna dagen länge, men att vi sköt upp allt är inget vi har ångrat. Till slut blev det som pappa ville ha det, säger Fredrik Hauge.

Glimten i ögat

Stein Hauge var skojfrisk med glimten i ögat in i det sista. I början av februari 2020, när han hälsade på Kristin och sina barnbarn, satt han på den populära thailändska restaurangen Koh Phangan i Stockholm i en långärmad stickad tröja och lyfte en alkoholfri drink. Bilden laddade han upp på sitt Facebookkonto och skrev: ”Det är så gött å va i Thailand!”.

– Han tyckte det var jätteroligt att folk trodde han var i Thailand när han i själva verket satt på en thailändsk restaurang i Stockholm. Även jag gick på det. Det var ju bara ett par månader innan han gick bort, säger Fredrik Hauge.

Stein Hauge med en alkoholfri drink på den thailändska restaurangen Koh Phangan under ett Stockholmsbesök i februari 2020.
Stein Hauge med en alkoholfri drink på den thailändska restaurangen Koh Phangan under ett Stockholmsbesök i februari 2020. Foto: Privat

Artikeltaggar

ÅmålDödsfallStein HaugeStrandcaféet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.