I Säffle är det nog få ställen som är så folkkära som Holgers. Nästa år fyller konditoriet 90 år och då får kunderna se det i nygammal skrud. En omfattande renovering pågår just nu och ska göra så att det ser ut som att man tar klivet tillbaka i tiden på konditoriet var alldeles nytt.
– Vi har inte fått en enda negativ reaktion, säger ägarna Sara Johansson och Caroline Augustsson.
Holgers är nog urtypen för något som många tycker ska förbli som det alltid har varit. Därför var det säkert en del kunder som satte kaffet i halsen när de läste på konditoriets Facebooksida att stället nu byter utseende.
Konditoriets barndom
Men alla nostalgiker kan vara helt lugna – något modernt fik liknande Waynes Coffee kommer det aldrig att bli. Snarare något så gammalmodigt som möjligt, stilen det hade när det slog upp portarna 1933. För även om det kanske inte är många som tänker på det, har även Holgers haft ett antal stilar genom åren.
– Det är en kavalkad av gamla tapeter som vi skrapat fram, säger Sara Johansson.
Långvarig dröm
Hon och kollegan Caroline Augustsson som är från Tösse berättar att tanken om att renovera Holgers till sin ursprungliga glans är något som de burit på ända sedan de tog över stället för fyra år sedan. Men det är först nu och i samarbete med de nya hyresvärdarna Björn och Tanja Henningsson som det har blivit verklighet.
– De är väldigt intresserade av byggnadsvård, vilket har gjort all skillnad, säger Caroline.
Ångestfyllt
Men det är inte utan vånda som man sätter penseln på Holgers väggar. Det kan vara väldigt känsligt att förändra ett ställe som många har en lång relation till.
– Jag hade handsvett när vi satt på Colorama och skulle välja färger! Det var ångest! säger Caroline, som nu kan skratta åt minnet.
Fantastisk respons
Och åsikter, det har ju folk.
– ”Behåll det som det är!”, sa alla i början. Men när vi sen la upp en bild på Facebook på vad vi gjort hittills kom inte en negativ reaktion. Tvärtom verkar alla vara lyriska, säger Sara.
– Folk har till och med stoppat mig på stan för att prata om vad fint det blir. Många kan nog tänka att vi är två inte så lastgamla tjejer som inte är härifrån, och att vi därför skulle kunna göra lite ”vadsomhelst” för att vi inte har någon livslång relation till stället. Men det finns en själ i lokalerna här som vi är väldigt rädda om, fyller Caroline i.
Experthjälp
Att få det att se ut exakt som på grundaren Holger Anderssons tid är inte genomförbart. Det verkar inte vara tillräckligt väldokumenterat hur det faktiskt såg ut då, och exakta replikor av möbler vore omöjligt att få tag på. Det är tidsenligheten som ägarna eftersträvar – och att det inte bara ska vara estetiskt tilltalande utan också fungera rent praktiskt med affärsverksamheten.
– Vi har fått oumbärlig hjälp av många sakkunniga, bland andra stadsarkitekten Daniel Nordholm, säger Caroline.
Väcker engagemang
Väggar har målats, lister har trätt fram, kristallkronor monterats och en kakelugn har installerats. När det gäller möbler har ägarna vänt sig till kundkretsen för att få tips, och responsen har varit överväldigande.
– Nysäters Hem & Antik har hört av sig, och Erikshjälpen. Och en stor mängd privatpersoner som vill sälja, eller till och med skänka bort möbler. Det är väldigt svårt att hitta stora, hela möbelgrupper som är helt av samma sort, men de ska ändå passa ihop, säger Sara.
– Säffle kommun och våra kunder är otroligt lojala i allt vi gör. Det är helt otroligt vilket engagemang som visas, säger Caroline.
Det råder dock fortfarande brist på vissa saker, framför allt små nätta bord med tillhörande stolar.
– Och skulle någon råka ha gamla fotografier av lokalerna är vi hemskt intresserade av det, säger Caroline.
Vågad satsning
Ett rum på övervåningen är mer eller mindre färdigt; det ska skruvas till lampor och lite annat småfix. Det andra rummet görs om från grunden just nu och är därför inte brukbart.
– Det är klart att det kommer att bli kännbart att förlora en tredjedel av sittplatserna inomhus, om det blir en dålig sommar och folk inte vill sitta ute. Men det hade ändå inte funnits en bättre tid att göra det på, säger Sara.
Det är bara övervåningen som renoveras, åtminstone nu. Men ägarna har många idéer om vad som skulle kunna göras i framtiden.
– Vi har en dröm om en tidstypisk glasveranda. Och att kunna tillgänglighetsanpassa lokalerna på ett eller annat sätt, säger Caroline.
Borrmaskinerna går varma och de får jobba i en byggarbetsplats ett tag till. Men ägarna är redan väldigt glada och stolta över att de äntligen tagit klivet in i att förverkliga visionen om ett 30-tals-Holgers.
– Vi är så nöjda att vi drog plåstret och bara gjorde det, säger Sara.