Hoppa till huvudinnehållet

Linnea blev historisk i Dalsland – första kvinna att döma i herrfemman

Publicerad:
Linnea Samuelsson, tillsammans med assisterande domarna Martin Brun och Ludwig Andersson Brun, dömde matchen mellan Färgelanda IF och Tösse IF.
Linnea Samuelsson, tillsammans med assisterande domarna Martin Brun och Ludwig Andersson Brun, dömde matchen mellan Färgelanda IF och Tösse IF. Foto: Privat

När Färgelanda IF besegrade Tösse IF med 7–1 på nationaldagen skrevs ett stycke fotbollshistoria i Dalsland. Inte på grund av matchen i sig, utan med tanke på vem som tog besluten. Linnea Samuelsson, 20, från Uddevalla blev första kvinna att döma en match i herrarnas division 5.

– Det är alltid kul att vara först, säger hon.

I augusti blev Linnea Samuelsson från Uddevalla första kvinnliga huvuddomare att döma i bohuslänska division 5 för herrar. I förra veckan skrev hon historia även i Dalsland.

– Det är alltid kul att vara först och komma utanför sitt egna distrikt och se lite andra lag och spelare, säger 20-åringen.

Trots sin unga ålder har hon redan hunnit avverka sex säsonger som domare. Hon inledde karriären som fotbollsdomare redan som 12-åring. På de åren har klimatet för kvinnliga domare förändrats markant, menar hon.

– Skillnaden är väldigt stor. I början var de andra domarna och spelarna nästan chockade. Nu kommer det mer naturligt och alla är mer med på banan. Jag känner mig som en i gänget.

Välspelad match

Färgelanda IF vann med 7–1 i en match som Linnea Samuelsson beskriver som välspelad.

– Trots att det var ett toppmöte så var det en välspelad match. Sedan rann det iväg lite, men vi som domarteam gjorde en bra insats och fick med oss spelarna. Det var en situation där Tössekaptenen brände till lite men sedan kom han och bad om ursäkt i anfallet efter. Jag hade en bra känsla, säger hon.

20-åringen spelar vid sidan av domarkarriären också målvakt i division 2-laget Skoftebyns IF. Men det är med pipan i munnen hon vill satsa framgent. Att kombinera rollerna ger henne bara en fördel, menar hon.

– Jag är ju målvakt, så jag står där bak och reflekterar över domsluten under matchen. Det blir så tydligt när nånting blir fel och det är frustrerande. När man vet hur det ska gå till. Det är lite kul också, för det blir utvecklande för min del att se hur de andra domarna agerar och kan ta med mig det till mig själv. Jag är nog asjobbig att döma, tror jag, säger hon och skrattar.

Elitläger i Halmstad

I början av juli ska hon på elitläger Halmstad, där de mest lovande spelarna och domarna för sin ålder samlas. En av hennes stora förebilder, Pernilla Larsson från Trollhättan, håller i lägret.

– Nu har dömningen börjat ta fart, så det är ditåt det lutar. Det är extra kul att hon håller i det, för hon är en av vårsta största domare någonsin. Det är extra kul att hon är från Trestad. Jag brukar stöta på henne på träningsanläggningen, säger Linnea Samuelsson.

I Dalsland används assisterande domare hela vägen ner till lägsta serien för herrar, som är division 6. På damsidan har man AD ner till division 2. I lägre serier är det en ensam domare som dömer. Det är tråkigt, men förståeligt, menar hon.

– Det finns vissa skillnader. Generellt har herrarna ett annat temperament. Det är snällare i damfotbollen. Jag hade hellre haft med mig en assisterande i herrfemman än i damtvåan. Jag köper det, säger hon.

I distriktet finns också de kvinnliga domarna Evangeline Rosendahl, 24 år från Åmål, som varit AD i division 5 Dalsland och Elin Forsberg, 18 år från Åmål, som varit huvuddomare i division 4 Dalsland för damer.

2010 dömde Olivia Dahlman från Åmål matchen mellan Fengersfors IK och Billingsfors IK i division 6.

Artikeltaggar

DalslandDivision 5 DalslandFärgelanda IFFotbollTösse IF

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.