SSÅV sjua i Långedrag: ”Har fungerat väldigt bra”

Publicerad:
SSÅV missade precis finalen i Långedrag. Sjundeplatsen i deltävlingen placerar laget på en tredjeplats totalt efter två deltävlingar. Nästa omgång i seglingsallsvenskan körs i Åmål, 19–21 augusti. Foto: Daniel Stenholm

Segelsällskapet Åmålsviken följde upp premiärsegern i seglingsallsvenskan med en sjundeplats i Långedrag – precis utanför finalfältet.

– Det var några poäng upp till en finalplats. Det hade varit surare om det var en poäng, den poängen hade man hittat någonstans, säger SSÅV:s rorsman Per Boström.

SSÅV slog till med en premiärseger i seglingsallsvenskan vid den första deltävlingen i Skanör i mitten av maj.

I helgen fortsatte allsvenskan i Långedrag utanför Göteborg. Deltävlingen avgjordes över tre dagar och inleddes i fina förhållanden på fredagen. Åmål inledde lite trevande men i takt med att vinden tilltog seglade laget upp sig till en sjundeplats efter den första dagen

– Fredagen var bra, med trevliga vindar, men då fick vi inte den utdelning som vi hoppades på, säger Per Boström.

På lördagen blåste det upp mer, vilket gynnade SSÅV-båten.

– På lördagen funkade det bäst, då hade vi bra balans i båten. Då tjongade det riktigt bra och det var lite förvånande att det gick så pass bra för oss.

När vinden avtog på söndagen fick SSÅV det svårare.

– De som låg runt oss i resultatlistan seglade väldigt bra på söndagen.

Glada miner i SSÅV. Emilia Sjöberg, Frida Jansson, Louise Gustavsson och Fredrik Edgren höll humöret uppe under racen i Långedrag.
Glada miner i SSÅV. Emilia Sjöberg, Frida Jansson, Louise Gustavsson och Fredrik Edgren höll humöret uppe under racen i Långedrag. Foto: Daniel Stenholm

SSÅV blandade och gav under helgen. Topplaceringar varvades med sämre placeringar i heaten.

– Vi har nog varit på alla placeringar. Vi ledde många race men fick inte alltid till det i slutet, säger Per Boström.

SSÅV låg på 45 poäng efter de tolv heaten vilket gav en sjundeplats. Laget hamnade därmed precis utanför finalfältet.

Stora framsteg

SSÅV:s interna målsättning inför tävlingarna i Långedrag, att vara bland de tio främsta lagen, infriades med råge.

– Det har fungerat väldigt bra med vår besättning. Den träning vi har haft har bevisligen gett resultat. Vi kom på plats 15 i Långedrag i fjol, säger Per Boström, som seglade tillsammans med Emilia Sjöberg, Frida Jansson, Fredrik Edgren och Louise Gustavsson i Långedrag.

Samma besättning kommer att segla den fjärde och sista deltävlingen i Saltsjöbaden i september.

– Nu ska vi gå in och träna lite mer på detaljnivå. Vi har sett att vi har ännu mer potential att plocka och förhoppningsvis kan vi få till det ännu bättre i Saltsjöbaden.

När SSÅV tävlar på hemmaplan i Åmål i augusti är det med Tomas Skålén med besättning.

KSSS tog hem segern

Efter en dramatisk finalsegling kunde Kungliga Svenska Segelsällskapet ta hem segern i Långedrag. KSSS hade en stor ledning inför finalen, men ett straff i starten gjorde att de kom efter i finalracet där de slutade fyra. Trots det lyckade de hålla undan i totalen och vinna före Halmstads Segelsällskap och Gamla Stans Yachtsällskap.

Efter de två inledande omgångarna ligger SSÅV trea i totalställningen, bakom ledande Halmstads Segelsällskap och tvåan Kungliga Svenska Segelsällskapet.

– Vi ligger bra med där fortfarande, säger Per Boström.

Tävlingarna avgjordes i varierande vindstyrkor.
Tävlingarna avgjordes i varierande vindstyrkor. Foto: Daniel Stenholm
Per Boström var rorsman för SSÅV i Långedrag.
Per Boström var rorsman för SSÅV i Långedrag. Foto: Daniel Stenholm

Artikeltaggar

Allsvenskan i seglingFrida JanssonGöteborgSegelsällskapet ÅmålsvikenSegling

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare