Hoppa till huvudinnehållet

Examen: Nyblivna undersköterskor är hoppfulla om framtiden

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@saffletidningen.se
Samtliga årets vårdelever på vuxenutbildningen som nu är utexaminerade som undersköterskor.
Samtliga årets vårdelever på vuxenutbildningen som nu är utexaminerade som undersköterskor. Foto: Roger Pettersson

Det finns en stor portion framtidshopp bland de nyutexaminerade vårdelever på vuxenutbildningen i Åmål som nu kan titulera sig undersköterskor.

– Det borde underlätta möjligheten att få fast jobb och högre lön, säger Nor Alkalaf.

Nor Alkalaf är en av de nyutexaminerade undersköterskorna från vuxenutbildningen. Hon lämnade kriget i Syrien och kom till Åmål för åtta år sedan. Nor jobbade som lärare hemma i Syrien, där hon undervisade i arabiska och religion.

– 2002 jobbade jag som turistguide i Italien. Närmast ska jag jobba som sommarvikarie inom psykiatrin på Lotsen. Genom den här utbildningen hoppas jag kunna få ett fast jobb med högre lön, säger Nor Alkalaf.

– Det svåraste har varit att förstå allt i språket, så praktik har varit lättare än teori.

Som undersköterskor hoppas både Erica Gustafsson och Nor Alkalaf att det ska bli lättare att få fast jobb och högre lön.
Som undersköterskor hoppas både Erica Gustafsson och Nor Alkalaf att det ska bli lättare att få fast jobb och högre lön. Foto: Roger Pettersson

Erica Gustafsson är en annan nybliven undersköterska. Hon har jobbat extra på Astrid Lindgrens värld och var mycket nöjd då hon efter eget önskemål fick sina sista praktikveckor inom äldrevård och hemtjänst förlagda till Vimmerby så hon samtidigt kunde jobba extra.

Elva veckors praktik

– Det har annars varit svårt att hinna med att jobba extra då studietakten har varit hög eftersom vi har läst in utbildningen som är på tre terminer på bara två terminer, säger Erica Gustafsson.

Eleverna har lärt sig allt från att mäta blodtryck och ge insulin till att kunna utföra hjärt- och lungräddning. Sammanlagt har det dessutom blivit elva veckors praktik.

Stolta undersköterskor efter avslutad utbildning är även Vjollca Ternana och Lebibe Pushkolli, som båda kommer från Kosovo, och Kowther Sabbah och Nour Ismael, båda från Syrien. De verkade lyckliga över att ha klarat examen och verkade alla mycket hoppfulla om framtiden.

Fyra nöjda  nyutexaminerade undersköterskor från vuxenutbildningen. Från vänster: Vjollca Ternava och Lebibe Pushkolli från Kosovo, och Kowther Sabbah och Nour Ismael, från Syrien.
Fyra nöjda nyutexaminerade undersköterskor från vuxenutbildningen. Från vänster: Vjollca Ternava och Lebibe Pushkolli från Kosovo, och Kowther Sabbah och Nour Ismael, från Syrien. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

Skola och utbildningÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.