Hoppa till huvudinnehållet

Ungt Åmåls OK-lag imponerade i världens största stafett

Publicerad:
För första gången någonsin deltog Åmåls OK i Venlakaveln. Saga Källstrand, Ellen Kringstad, Alva Olsson och Emilie Hellström sprang för Åmåls OK och reserven Lina Ahlstedt fick hoppa in i Skattkärrs lag.
För första gången någonsin deltog Åmåls OK i Venlakaveln. Saga Källstrand, Ellen Kringstad, Alva Olsson och Emilie Hellström sprang för Åmåls OK och reserven Lina Ahlstedt fick hoppa in i Skattkärrs lag. Foto: Åmåls OK

För första gången mönstrade Åmåls OK ett lag mot dameliten i Venlakaveln – världens största stafett. Det unga laget, med 15–16-åringar, imponerade och slutade på plats 144 av totalt 1432 lag.

I IFK Göteborgs andralag fanns Erika och Johanna Källvik Leufven, som slutade på 35:e plats.

Bara att ta sig till tävlingsarenan i finska Virmo för den 44:e upplagan av damstafetten Venlakaveln var en ansträngning i sig för Åmåls OK. Tåg till Stockholm, nattfärja till Åbo, buss till arenan och mycket vandrande. Men det var mödan värt. Åmåls OK:s unga lag, bestående av unga löpare på 15–16 år, stod sig väl i den tuffa konkurrensen mot dameliten på de tuffa och krävande banorna på mellan sex och nio kilometer. Åmåls OK slutade på plats 144 av 1432 lag.

Alva Olsson sprang första sträckan och följdes sedan av Emilie Hellström och Ellen Kringstad på andra respektive tredje sträckan. Saga Källstrand tog sedan laget i mål på den nio kilometer långa fjärdesträckan.

Även Lina Ahlstedt var med som reserv för Åmåls OK:s lag, men hon fick istället hoppa in som reserv i Skattkärrs OK:s lag, där hon sprang den andra sträckan. Skattkärr slutade på plats 471.

Sverige dominerade

De svenska lagen dominerade i Venlakaveln och hela pallen i Venlakaveln var blågul. IFK Göteborg vann före IFK Lidingö SOK och OK Kåre från Falun.

I IFK Göteborgs andralag, som slutade på 35:e plats, fanns Åmålslöparna Erika Källvik Leufven, som sprang förstasträckan, och Johanna Källvik Leufven på tredjesträckan.

I herrarnas variant, Jukolakavlen, tog Borlängeklubben Stora Tuna tredje raka segern i tävlingen. Talangen Viktor Svensk, som var en av fyra bröder Svensk, avslutade för Dalalaget.

OK Ravinens Gustav Bergman avslutade starkt och förde upp laget från sjunde plats till en silverplats, medan det norska laget NTNUI tog hand om bronset.

Åmåls OK-gänget i nyinköpta Jukola-jackor.
Åmåls OK-gänget i nyinköpta Jukola-jackor. Foto: Åmåls OK

Artikeltaggar

Åmåls OKFinlandOrientering

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.