Hoppa till huvudinnehållet

Beslut: NU-sjukvården tar över specialistvård i egen regi

Publicerad:
Linda Jansson (M), ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att det viktigaste inte är om specialistvården bedrivs i privat eller offentlig regi.
Linda Jansson (M), ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att det viktigaste inte är om specialistvården bedrivs i privat eller offentlig regi. Foto: Tommy Löfgren

Det kommer, av allt att döma, att bli NU-sjukvården som får ta över specialistvården i egen regi vid närsjukhusen i Bäckefors, Lysekil och Strömstad. Det står klart efter ett beslut i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen.

Vårdupphandling avbryts – Nämndordförande Linda Jansson (M) : ”Beklagligt”Socialdemokraterna: ”Moderaternas privatiseringslinje har misslyckats”

– Vi kommer att göra allt för att invånarna inte ska behöva märka av övergången. Vi har också fört samtal med personalen på de olika sjukhusen så de är införstådda med situationen, säger Linda Jansson (M), ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Känner du någon oro?

– Nej, det kan jag inte säga. Men det handlar om ett komplext uppdrag. Det gäller tre närsjukhus där vi kämpar att hitta personal. Men vårt mål är att vi den 1 november ska ha löst det här, säger Linda Jansson.

Upphandling avbröts

Nyligen stod det klart att upphandlingen av den öppna specialiserade vården vid närsjukhusen Bäckefors, Lysekil och Strömstad måste avbrytas på grund av att man inte fått in några anbud.

Bakgrunden är att det befintliga avtalet med den privata aktören Aleris löper ut den 31 oktober i år. Aleris har valt att inte förlänga avtalet.

Två aktörer var intresserade

Linda Jansson berättar att det länge fanns två privata intressenter som var väldigt intresserade av att ta över.

– Men det föll på bland annat bemanningsproblematiken.

Socialdemokraterna menar att Moderaternas privatiseringslinje har misslyckats. Vad har du för kommentar till det?

– Vi bryr oss mest om vad som finns på insidan. Det viktigaste är inte om verksamheten drivs i privat eller offentlig regi.

– Sedan var det ju Socialdemokraterna som ville att jourerna skulle gå ut på upphandling. När nu Socialdemokraterna tar upp det den här gången är det uppenbart att vill man göra politik av det i stället för att kämpa för invånarnas bästa. I nämnden var vi helt eniga om det här beslutet, säger Linda Jansson.

Så ser uppdraget ut

Under torsdagens sammanträde beslutade nämnden att ge ansvarig tjänsteperson i uppdrag att, i samverkan med NU-sjukvården, skyndsamt ta fram förslag för att säkerställa fortsatt tillgång till nära specialiserad vård i Fyrbodal.

Nämnden för nu en dialog med NU-sjukvården för att se om de kan ta över uppdraget initialt.

Förstärka vårdcentralerna

I Norra hälso- och sjukvårdsnämndens område finns särskilda behov kopplat till de lokala förutsättningarna som utbudsstrukturen behöver svara mot.

Ett av de mål som man har satt upp handlar om att förstärka vårdcentralernas roll i att tillgodose invånarnas behov av hälso- och sjukvård under kvällar och helger samt av öppen specialiserad vård.

Ansvarig tjänsteperson i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden ska senast inför sammanträdet den 30 september återkomma med förslag.

Artikeltaggar

AlerisBäckeforsDalslands sjukhusLinda JanssonNorra hälso- och sjukvårdsnämndenPolitikUpphandlingVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.