Hoppa till huvudinnehållet

Programmet klart – Bokdagar invigs i Fengersfors: ”Fler medverkande än någonsin”

Publicerad:
Smygstart av 2021 års Bokdagar i Dalsland. Författarsamtal med Göran Greider och José Figueroa på Not Quite i Fengersfors.
Smygstart av 2021 års Bokdagar i Dalsland. Författarsamtal med Göran Greider och José Figueroa på Not Quite i Fengersfors. Foto: Fredrik Tacacho

Nu är programmet för Bokdagar i Dalsand spikat. Det blir en fem dagar lång bokfest 27–31 juli i Åmål, Bengtsfors och Fengersfors och invigningen sker för första gången på Not Quite.

Fjolårets rekordprogram toppas i år med ännu fler medverkande.

För andra året i rad pågår Bokdagar i Dalsland under fem dagar, den här gången 27–31 juli. Det blir författarmöten på Not Quite i Fengersfors, på Pilgrimsleden i Upperud, Bengtsfors bokhandel, Tollebols kvarn, Gamla kyrkan i Åmål, Åmåls stadshotell och Åmålstravet.

– Ifjol utökade vi bokfesten från två till fem dagar och det blev den största festivalen hittills. I år återkommer Barnens Bokdagar, vi har inga pandemirestriktioner och publikbegränsningar att ta hänsyn till och vi har fler medverkande än någonsin. Det borgar för en ännu maffigare festival i år, säger Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland.

Hanna Jedvik, författare och ordförande Författarcentrum Väst, inviger årets Bokdagar på Not Quite. Leif Holmstrand, författare och konstnär uppväxt i bland annat Dals Ed och Christofer Elgh, kompositör uppväxt i Åmål, framför sitt första gemensamma litterära, konstnärliga och musikaliska konstverk tillsammans under invigningsdagen.

Flera boksläpp

Nu är även programmet till Pilgrimspopen i Upperud spikad. Där spelar artisterna Olivia Bergdahl, Rosanna Fellman, Daniel Boyacioglu samt Kristina Issa med band.

Bodil Jönsson gästar Gamla kyrkan i Åmål och släpper även boken ”Guldkorn”.
Bodil Jönsson gästar Gamla kyrkan i Åmål och släpper även boken ”Guldkorn”. Foto: Emma Ericsson

Bokdagar i Dalsland bjuder även på flera boksläpp: den första barnboken i en serie av Dalslandsförfattaren Pia Hagmar och Åmålsillustratören Peter Bergting, Vesna Prekopics och Beata Hanssons reportagebok om det svenska gängvåldet ”Papporna, sönerna, våldet” och Bodil Jönssons ”Guldkorn”.

Kanbar på Tollebol

På Tollebols kvarn blir det ingen musik i år, men i gengäld bjuds det på mer poesi. Poeterna och konstnärliga ledarna för Trollhättans poesifestival Johan Lindblom och Jerker Sagfors samtalar om poesi och läser ur sina senaste diktsamlingar ”Sakrament” och ”Att lämna sitt hus”.

Tom Alandh kommer till Bokdagar i DalslandShahad Ali Mohamed tar emot skrivarstipendium på Bokdagarna – golvade juryn

Programpunkten är en del av samarbetet inom Bokdagar i Dalslands, Trollhättans Poesifestivals och Göteborgs Romanfestivals nya festivalnätverk. Unga poeten Aya Kanbar, 17, gästar Tollebol och läser ur sin hyllade debutdiktsamling ”Hyperverklighet”.

Gamla kyrkan i Åmål är som vanligt en samlingspunkt och hit kommer bland andra Bodil Jönsson. Hon är författare och fysiker och känd från tv-programmet ”Fråga Lund”. Hon har skrivit mycket om tid och gör sitt första framträdande i Bokdagar i Dalsland. Hon släpper sin nya bok ”Guldkorn” och kommer att medverka i scensamtal med Dorotea Bromberg.

Fakta

Medverkande Bokdagar i Dalsland 2022

Victor Estby

Hanna Jedvik

Leif Holmstrand

Christofer Elgh

Beata Hansson

Vesna Prekopic

Christoffer Carlsson

Yukiko Duke

Victor ”Ville” Johannesson

Olivia Bergdahl

Rosanna Fellman

Daniel Boyacioglu

Kristina Issa + Band

Emilia Söelund

Aya Kanbar

Kjell Johansson

Svante Weyler

Johan Lindblom

Jerker Sagfors

Vigdis Hjorth

Shahad Ali Mohamed

Lilian Perme

Solweig Johansson

Pia Hagmar

Peter Bergting

Magnus Västerbro

Daniel Sjölin

Jessica Schiefauer

Elin Boardy

Mattias Hagberg

Martin Engberg

Anna Grinzweig Jacobsson

Beata Hansson

Åsa Arping

Anders Teglund

Daniel Bergman

Sara Lövestam

Mats Jonsson

Paulina Helgeson

Agnes Lidbeck

Zanyar Adami

Johanna Gustafsson-Ahlzén

Bodil Jönsson

Dorotea Bromberg

Tom Alandh

Ulla Olsson

Malin Eriksson Sjögärd

Teater Twiga: Mamma Mu & Kråkan

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsBokdagar i DalslandFengersforsLitteraturVictor Estby

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.