Socialdemokraterna: ”Moderaternas privatiseringslinje har misslyckats”

Publicerad:
Annica Erlandsson (S) är andre vice ordförande för Norra hälso-och sjukvårdsnämnden. Foto: Peter Wahlström

Upphandlingen för närsjukhusen i Fyrbodal har avbrutits efter att noll anbud inkommit från privata aktörer att bedriva närsjukhusen.

– Marknaden kan inte säkerställa vården för invånarna i Bäckefors, Lysekil och Strömstad. Moderaternas privatiseringslinje har misslyckats, säger Annica Erlandsson (S), andre vice ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde.

Vårdupphandling avbryts – Nämndordförande Linda Jansson (M) : ”Beklagligt”Beslut: NU-sjukvården tar över specialistvård i egen regi

Hon menar att Socialdemokraterna redan den 24 februari såg allvaret kring situationen.

S hade då ett förslag om att tillfråga NU-sjukvården om de kunde överta verksamheten på närsjukhusen, utan att få gehör från de styrande partierna i Västra Götalandsregionen, det vill säga Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

”Vi har varnat länge”

– Under åtta år har den Moderatledda regionledningen underfinansierat hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Under hela tidsperioden har vi varnat för vad som händer när ägarintressen – inte vårdbehov och invånarperspektiv – får styra.

– Den 24 februari i år lade vi Socialdemokrater ett yrkande som varnade om situationen, och nu bekräftas de farhågor vi hade, som Moderaterna med flera sa nej till, menar Annica Erlandsson.

”Måste lösa situationen”

Hon anser att marknaden inte kan garantera jämlik vård. Detta trots att nämnden vid två tillfällen försökt anpassa upphandlingsunderlaget.

– Det viktigaste är att invånarna får den vård de har rätt till, och det är vårt uppdrag som politiker att lösa den situationen och vara pragmatiska. Vi kan dock se att det offentliga är det enda sättet att garantera säker vård för invånarna i dagsläget i Bäckefors, Lysekil och Strömstad, säger Annica Erlandsson.

Artikeltaggar

AlerisAnnica ErlandssonBäckeforsDalslands sjukhusPolitikSocialdemokraternaUpphandling

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare