Midsommarfirandet på Örnäs led av att ha sista minuten-planerats men samlade ändå mycket folk.
Samtidigt hade arrangörerna i Fengersfors slagit på stort och fick betalt. Vid Knarrbysjön lockade firandet uppskattningsvis dubbelt så många som vanligt.
Det är något fascinerande numera i att se saker vara normala. Som att människor tar främlingar i hand i ring kring en midsommarstång samtidigt som de sjunger tillsammans. Trevligt, men inte så självklart de senaste åren. Det var tydligt i helgen att många längtat efter att få fira midsommar som vanligt.
Tösse inledde enligt tradition på midsommaraftons förmiddag med att resa stången framför Solsätershemmet. Här kändes det mesta igen. Det är sympatiskt att se hur orten månar om att invånare i alla åldrar kan vara med på festen, även om inte alla kan dansa. Även en del av vårdpersonalen passade på att synka sin lunchrast till när dansen drog igång till Uno Jonssons sång.
I Åmål började firandet efter lunch, klockan två, som på de flesta platser häromkring. Festen i Örnäsparken hade ju fått snabbordnas av föreningen Huldas änglar och det märktes av. Formatet var lite mindre, på flera sätt, men även om det var färre besökare än vanligt var det hundratals Åmålsbor och några tillresta som hade kommit. Arrangerande Thore Svensson skötte det mesta från scenkanten, men han går lite dåligt och utan officiell dansledare i ringarna blev det att folk började ta tag i det själva. Sällan har väl så många spontansjungit så mycket i midsommarlekarna på Örnäs.
– Det är roligt att det blev något, var det flera som sa.
I Fengersfors hade arrangörerna från FFUR och scouterna på känn att det kanske skulle kunna bli mycket folk, med tanke på väderprognosen och osäkerheten tidigare i veckan kring hur det skulle bli i Åmål, och de hade bullat upp med extra mycket kaffe och hembakat. Dessutom hade de i år satsat extra på programmet och bjudit in Spelmän och dansare på Dal, som bjöd på lokalt präglad folkmusik.
Traktorkortegen från lanthandeln till sjön var så lång att den fick göra om rutten för att alla skulle få plats att stiga på. Åtta traktorer med lövade släp fulla av besökare rullade in följda av en amfibiebåt som avslutade rekordparaden.
Många frivilliga
I Fengersfors var det många frivilliga som hjälptes åt för att få allt på plats och i stången fanns vid sidan av de vilda blommorna såväl pioner som dagliljor och plymspirea. Engagemanget var stort även i dansringarna. Både barn och vuxna gick in för dansen med liv och lust, ackompanjerade av fiol och nyckelharpa.
– Det här är en viktig del av vårt kulturarv, säger Marie Brunnegård, som hälsade välkommen och sedan var en av flera som visade vägen i danserna.
Fengersfors midsommarfirande ligger precis vid badstranden och med tanke på det varma vädret var det ju praktiskt att vägen till svalka var kort. Många stannade länge. Arrangörerna var mycket glada över responsen. Flera uppskattade antalet besökare till dubbelt så många som vanligt och åtminstone en bra bit över 500 personer.