Hoppa till huvudinnehållet

Superlokalt och somrigt mode – kollektion designad och sydd i Åmål

Publicerad:
Cazandra Hagström har på sig egendesignad bomullsblus och linnekjol. Båda är i omlottmodell och banden kan knytas eller viras på olika sätt.
Cazandra Hagström har på sig egendesignad bomullsblus och linnekjol. Båda är i omlottmodell och banden kan knytas eller viras på olika sätt. Foto: Karin Olsson

Cazandra Hagström som driver företaget By Cazandra där bland annat butiken på gågatan i Åmål ingår, har för tredje året i rad formgett en egen sommarkollektion.

Nytt för i år är att hennes kläder sys upp av lokala företaget Åmåls Skräddare.

– Jag är väldigt nöjd med det samarbetet, säger Cazandra Hagström.

Bubblande drycker och salta pinnar dukades fram i butiken på gågatan när By Cazandra i början av juni presenterade sin nya sommarkollektion för Åmålspubliken. Cazandra Hagström, som driver företaget har själv ritat och designat kollektionen som fått titeln ”Down to earth”. Materialen är bomull och linne, känslan är somrig och mycket är anpassningsbart för att passa olika storlekar och former. Det är hennes tredje egna kollektion och tredje året som den innehåller en omlott-top.

– Med första kollektionen som kom 2020 jobbade jag mycket med att kläderna skulle passa till många olika kroppar. Min omlott-top har utvecklats efter vägen, säger Cazandra Hagström.

Angelica Uttersäv var en av de kunder som kom in och kollade på den nya sommarkollektionen när den lanserades den 3 juni.
Angelica Uttersäv var en av de kunder som kom in och kollade på den nya sommarkollektionen när den lanserades den 3 juni. Foto: Karin Olsson

Hon visar på att denna bomullsblus i omlottmodell har långa band som antingen kan knytas fram eller viras runt kroppen och fästas baktill. De långa och vida ärmarna har resår vid handleden och går att dra upp till en trekvartsärm om man känner för det. Hon har även på sig en omlottkjol i oblekt linnetyg, som hon visar hur den går att knyta på olika sätt. De linnebyxor som hänger bland resten av hennes sommarkollektion är vida och långa och har anpassningsbar dragsko i midjan. Skulle de vara för långa utlovas att det går bra att få dem upplagda.

– Då är det bra att vi har skräddaren nära till hands, säger Cazandra Hagström.

Årets kollektion är nämligen extra lokalproducerad, eftersom Åmåls Skräddare kommer att ha hand om produktionen. Företaget ligger bara något kvarter bort och drivs av Ahmad Nana.

– Jag är jättenöjd med samarbetet med Åmåls Skräddare, säger Cazandra Hagström.

Cazandras butik extraknäckte som godhjärtad loppisCazandra är tillbaka i Åmål: ”Tidlös design”
Cazandra Hagström fick ta emot blommor och gratulationer när hennes kollektion lanserades. Monica Andersson till vänster är en av de som jobbar i butiken i Åmål.
Cazandra Hagström fick ta emot blommor och gratulationer när hennes kollektion lanserades. Monica Andersson till vänster är en av de som jobbar i butiken i Åmål. Foto: Karin Olsson

Hon poängterar att hon står mycket för hållbarhet med naturmaterial och lokaltillverkat i fokus. Bomull och linne är favoritmaterial och hennes idé är att kläderna ska vara kvinnliga, tidlösa, bekväma och kunna matchas med mycket. Hon tycker även att det är roligt att det är många olika åldrar som kommer in i butiken och handlar.

– Att inte överkonsumera tror jag är det som är framtiden. Har man en bra bas kan man förnya med något varje säsong eller lägga till en accentfärg, säger Cazandra Hagström.

Inbjuden till modeshow

Kollektionen visades tidigare under våren på Elmiamässan i Jönköping på Skandinaviens största studentdrivna modeshow. Arrangörerna hittade Cazandra via hennes Instagramkonto.

– Jag blev utvald som en av tio designer i Sverige. Det var jättehäftigt att få var med, säger hon.

Cazandra Hagström öppnade butiken på gågatan i Åmål i november. Hon har även klädbutik på Smögen och jobbar med styling. Som designer är hon självlärd och hon beskriver sig själv som en väldigt kreativ person, som får massor av idéer och inspiration från många håll.

– Det tar liksom aldrig slut... Jag vill inte sitta och ångra det jag inte har gjort och jag är tacksam för att jag har väldigt stöttande nära och kära, säger hon.

Åmåls skräddare vidgar företaget med nya idéerSkräddare med höga mål
Svea Rehnberg hjälper till att visa ett av Cazandra Hagströms nya plagg. Ifjol agerade hon även modell när förra årets kollektion fotograferades.
Svea Rehnberg hjälper till att visa ett av Cazandra Hagströms nya plagg. Ifjol agerade hon även modell när förra årets kollektion fotograferades. Foto: Karin Olsson
Byxorna är av linne och anpassningsbara för olika storlekar. I bakgrunden skymtar resten av By Cazandras nya egna kollektion. Kläderna i förgrunden är av ett annat märke.
Byxorna är av linne och anpassningsbara för olika storlekar. I bakgrunden skymtar resten av By Cazandras nya egna kollektion. Kläderna i förgrunden är av ett annat märke. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SkräddareBy CazandraCazandra HagströmModeNäringslivSommar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.