Hoppa till huvudinnehållet

Pigg 100-åring firas med tårta och toppmatch

Publicerad:
Gamla Vikeniter har gjort minnesboken om Vikens hundraåriga historia. Från vänster Claes Flink, Göran Dalsbo, Sten-Kåre Sundin, Sigvard Lundell, Bosse Larsson och Håkan Lindahl.
Gamla Vikeniter har gjort minnesboken om Vikens hundraåriga historia. Från vänster Claes Flink, Göran Dalsbo, Sten-Kåre Sundin, Sigvard Lundell, Bosse Larsson och Håkan Lindahl. Foto: Roger Pettersson

IF Viken firar på lördag sitt 100-årsjubileum med tårta och öppet hus på Vikenborg samt knattefotboll och sponsormatch i division 4 Bohuslän-Dal mellan topplagen Viken och Eds FF på Rösvallen.

Idrottsföreningen Viken är en pigg 100-åring vars herrlag är med och slåss i toppen av division 4 Bohuslän-Dal medan damlaget toppar division 2 norra Götaland. Föreningen bildades 22 juni 1922 av en grupp unga män från området Ljungsberg i norra Åmål.

Fotbollsverksamheten drog igång direkt i samband med att föreningen bildades och redan 1924 spelade Viken sin första bandymatch mot lokalrivalen IFK Åmål. Bandysektionen upplöstes 1978.

En framstående verksamhet inom föreningen var syjuntan, som med sin tombola på torget i Åmål under många år genom idogt arbete hjälpte till att stärka klubbkassan. Syjuntan var verksam från mitten av 1940-talet och avvecklades först 2011.

”Nästan där nu”

Allt detta, porträtt av profiler i klubbens historia och mycket annat har föreningen dokumenterat i en jubileumsbok om Vikens 100-åriga historia, som trycktes i 700 exemplar under våren. Viken hade tänkt sig en upplaga på 500 böcker, men kostnaden för ytterligare 200 exemplar var ringa.

– Gamla Vikeniter har samlat foton, dokument och skrivit texterna och lagt ner mycket tid och arbete. Vi behöver sälja drygt 300 böcker för att det skall gå ihop ekonomiskt och vi är nästan där nu. Det viktigaste är förstås att ha fått ihop dokumentation till eftervärlden, säger Vikens ordförande Kjell Hultgren.

Idag bedriver klubben fotbollsverksamhet med herr- och damsektion samt en ungdomssektion som bedriver en omfattande verksamhet med omkring 300 aktiva barn och ungdomar.

På lördag bjuder klubben in till en heldag med öppet hus på Vikenborg samt knattematch, med spelare födda 2015, på Rösvallen som förmatch till den viktiga matchen mot Eds FF i division 4 Bohuslän-Dal.

Tårta på Vikenborg

Matchen mellan tabelltvåan Viken och trean Ed är en sponsormatch, där företag och privatpersoner sträcker ut en hjälpande hand ekonomiskt. Med fri entré hoppas klubben kunna locka en hel del folk till Rösvallen. I halvtid dras vinnarna i Vikens stora jubileumslotteri där presentkort till ett värde av 75 000 kronor lottas ut.

Damernas planerade sponsormatch mot Vinninga den gångna helgen ställdes in efter att gästerna lämnat wo. Hemmamatchen mot Götene IF i augusti blir istället årets sponsormatch för damlaget.

Redan på förmiddagen drar firandet igång på Vikenborg med bland annat presentation och försäljning av jubileumsboken och servering av kaffe och tårta, dagen till ära. Firandet fortsätter på Vikenborg ett par timmar efter att fotbollsmatcherna spelats.

Artikeltaggar

ÅmålFotbollIF VikenRösvallenSport

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.