Hoppa till huvudinnehållet

Säsongen drog igång på Tollebol – sommarkonst med Tössekonstnärer

Publicerad:
Konstnärerna Anne-Charlotte Payne Skoogh och Susanne Karlsson ställer ut vid Tollebols kvarn i sommar. På måndagen var det vernissage. Foto: Fredrik Tacacho

Säsongen är igång på Tollebols kvarn. Under måndagen var det vernissage för sommarens konstnärer, Susanne Karlsson och Anne-Charlotte Payne Skoogh, båda med en bakgrund i Tösse.

För en dryg vecka sedan öppnade kvarnkaféet för säsongen och den här veckan öppnar även övriga verksamheten på Mötesplats Tollebol. Hönorna och kaninerna har redan flyttat in och snart ansluter även kalvarna, grisarna och lammen från ett antal gårdar i trakten för att gå på sommarbete i Tollebol.

Emma Hansson, som gör sin första säsong på kaféet, är på väg ut med nygräddade våfflor till gästerna.
Emma Hansson, som gör sin första säsong på kaféet, är på väg ut med nygräddade våfflor till gästerna. Foto: Fredrik Tacacho

Under måndagen var det vernissage för sommarens två utställare i det lilla galleriet. Andreas Granath, som ställt ut de två senaste åren, har lämnat plats för Sussanne Karlsson från Alingsås och Anne-Charlotte Payne Skoogh.

Konstnärerna har mycket gemensamt: De har båda en bakgrund i Tösse, en stor förkärlek till akvarellmålning och har börjat ställa ut först på senare tid.

Polis i Alingsås

Susanne Karlsson bodde under några år på Tösse prästgård och gick på högstadiet och gymnasiet i Åmål. Livet förde henne sedermera till Alingsås där hon i dag jobbar som polis. Målandet är ett relativt nyupptäckt intresse. Hon har alltid gillat konstformen men det var först 2017 som hon tog intresset till en ny nivå. Detta efter att hon följt med sin vän Gun Johansson på den akvarellkurs som Gun årligen arrangerar i italienska Ligurien.

Sommarkursen i Italien har blivit till en tradition för Susanne. I sommar är hon dessutom anmäld till kursen ”Experimentera med akvarell” på Fridhems folkhögskola i Svalöv.

– Jag målar nästan bara när jag är på kurs men snart går jag i pension och då kommer jag att få mer tid över till målandet. Det är en fantastisk avkoppling, tiden bara rinner iväg, säger hon.

Lista: Roliga sommarutflykter i Åmål – för stora och småUr PD:s arkiv: Våfflorna tillbaka vid Tollebolskvarnen
Djur och natur återkommer ofta i Susanne Karlssons målningar. ”Jag älskar färg”, säger hon.
Djur och natur återkommer ofta i Susanne Karlssons målningar. ”Jag älskar färg”, säger hon. Foto: Fredrik Tacacho

Utställningen på Tollebol blir hennes andra. I höstas debuterade hon i hemstaden, i samband med festivalen ”Ljus i Alingsås”.

Djur och natur är teman hon ofta återkommer till i sin konst. Hon gillar processen, hur målningarna växer fram.

– Man kan ha en tanke men det blir aldrig som man tänkt. Men det blir något och det kan bli bra det också.

Nu får Anne-Charlotte från Åmål spela huvudrollen

Även om Anne-Charlotte Payne Skoogh är något mer rutinerad än sin kollega i Tollebol, dröjde det länge även för henne innan hon började ställa ut sin konst. Att vara dotter till den kända konstnären Maria Ruth har varit inspirerande, men också lite hämmande, menar hon.

– Jag jämförde mig mycket med min mamma, säger hon.

”Aldrig fullärd”

Vändpunkten blev när hon för några år sedan fick chansen att göra en utställning med både sina egna och med sin mammas målningar.

– Då började det att mogna.

Att hennes och mammans konst skiljer sig åt gjorde det lättare att ta steget. Medan mammans verk ofta speglade människor, ofta från andra kulturer, målar Anne-Charlotte Payne Skoogh oftare naturmotiv.

– Det som är spännande med akvarell är att man utvecklas hela tiden, man blir aldrig fullärd.

Klengås och strutspannkaka – Anneli och Viktor tipsar om närproducerad matIda Warg på hemmautflykt: Sandön och en våffla på Tollebol hör till favoriterna
Anne-Charlotte Payne Skoogh växte upp i Tösse men bor i dag inne i Åmål.
Anne-Charlotte Payne Skoogh växte upp i Tösse men bor i dag inne i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho

De senaste åren har hon ställt ut i omgångar i Säffle.

– Galleri 2 öppnade dörren för mig kan man säga. Där vågade jag slänga mig ut.

Idag har hon tagit steget fullt ut och leder även akvarellkurser, för bland annat SPF Åmåliterna.

Utställningarna duggar tätt för Anne-Charlotte Payne Skoogh. I augusti ska hon ställa ut på Stadshotellet i Åmål och i sommar kan man även betrakta hennes konst på Wiksfors bruk.

Det händer mycket på Tollebols kvarn i sommar. På lördag är det premiär för sommarens Melodikryssfrukostar och på tisdag drar årets cykelrundor igång. Senare i sommar gästar även Bokdagar i Dalsland kaféet.
Det händer mycket på Tollebols kvarn i sommar. På lördag är det premiär för sommarens Melodikryssfrukostar och på tisdag drar årets cykelrundor igång. Senare i sommar gästar även Bokdagar i Dalsland kaféet. Foto: Fredrik Tacacho
Aktiviteterna är många på Mötesplats Tollebol. Bland annat får man en inblick i hur livet på landet tedde sig förr i tiden. Smilla Göddenhenrich, 5, från Fengersfors testade att springa ikapp med djuren.
Aktiviteterna är många på Mötesplats Tollebol. Bland annat får man en inblick i hur livet på landet tedde sig förr i tiden. Smilla Göddenhenrich, 5, från Fengersfors testade att springa ikapp med djuren. Foto: Fredrik Tacacho
Hönorna har återigen flyttat in.
Hönorna har återigen flyttat in. Foto: Fredrik Tacacho
Konstutställningen håller öppet hela sommaren.
Konstutställningen håller öppet hela sommaren. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

KonstSommarTollebolTollebols kvarn

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.