Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnojouren behöver 150 000 – får bara 30 000 av Åmål

Publicerad:
Kvinnojouren Frida får 100 000 kr i bidrag av Säffle kommun. Men Åmåls kommun sänker bidraget till 30 000 kr.
Kvinnojouren Frida får 100 000 kr i bidrag av Säffle kommun. Men Åmåls kommun sänker bidraget till 30 000 kr.

Säffle-Åmåls Kvinnojour Frida får en drastisk sänkning av bidraget från Åmåls kommun. Organisationen sökte 150 000 kronor men får bara 30 000.

– Vi har inte haft någon på Frida på flera år, säger Ewa Arvidsson (S), ordförande i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden i Åmåls kommun.

Malin Nygren som är ordförande i Kvinnojouren Frida i Säffle-Åmål menar att den drastiska sänkningen kommer att få konsekvenser för verksamheten.

– Självklart påverkar det vår planerade verksamhet. Det är mycket olyckligt att Åmål fattat det här beslutet och dessutom aviserar det så sent, säger jourens ordförande Malin Nygren.

Fridas kvinnojour har ett 15-tal aktiva jourkvinnor i både Säffle och Åmål. Ett team finns under ständig beredskap dygnet runt, året om.

I år hade man sökt ett bidrag på 150 000 kronor från vardera kommunen. Säffle kommun bidrog med 100 000 kronor men Åmål sänkte sitt bidrag till 30 000 kronor vilket är en sänkning med 50 000 kronor jämfört med de tre senaste åren då Åmål stöttat verksamheten med 80 000 kronor. Under motsvarande period har stödet från Säffle kommun ökat från 85 000 kronor till 100 000.

Skyddar våldsutsatta

Beskedet om sänkningen kom både överraskande och sent för föreningen.

Föreningen ansökte om bidraget redan i fjol och inte förrän i mitten av juni fick de reda på att ärendet flyttats från kommunstyrelsen till välfärds- och arbetsmarknadsnämnden, som beslutade att ge 30 000 kronor av de 150 000 kronor vi ansökt om, säger Malin Nygren.

Kvinnojouren Frida i Säffle–Åmål är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden och har varit verksam sedan 1989. Jouren finns för att stötta våldsutsatta kvinnor och deras barn och erbjuda dessa skyddat boende. De erbjuds plats efter överenskommelse med socialtjänsten.

Enligt Ewa Arvidsson (S), ordförande i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden i Åmåls kommun, grundar sig det minskade stödet till Kvinnojouren Frida i att kommunen under de senaste åren inte haft någon placering på kvinnojourboendet Frida.

Avtal med Trollhättan

Bakgrunden är att Åmåls kommun sedan 2016 har ett avtal med Trollhättans stad och dess enhet mot våld i nära relationer. 2020 uppdaterades avtalet till att, utöver det skyddade boendet, även innefatta samtalsmottagning för våldsutövare och våldsutsatta.

Åmål har även ett avtal med Barnhus Fyrbodal som bland annat kan bidra med spetskompetens kring hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi måste tänka på både kvalitet och kvantitet. Socialförvaltningen har inte placerat någon på Frida på flera år, säger Ewa Arvidsson.

Nästa år skärps lagarna kring skyddat boende vilket innebär att socialtjänsten får nya lagkrav att förhålla sig till. Att lägga detta ansvar på en ideell förening är inte rätt, skriver välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen i en tjänsteskrivelse. Däremot kan den ideella föreningen vara ett komplement till socialtjänstens arbete, skriver förvaltningen vidare.

Utöver bidraget erbjuder Åmåls kommun Kvinnojouren Frida att utan kostnad delta i de utbildningar som enheten mot våld i nära relationer, i Trollhättans stad, erbjuder samt den barnahuskonferens som varje år anordnas i Åmål och Trollhättan.

Artikeltaggar

ÅmålEwa ArvidssonKvinnojourenMalin NygrenNyheterPolitikSäffle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.