Hoppa till huvudinnehållet

3,5 års fängelse för misshandel av gravid kvinna – och grannar

Publicerad:
Den 48-årige Åmålsbon döms vid Vänersborgs tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse, för flera fall av misshandel.
Den 48-årige Åmålsbon döms vid Vänersborgs tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse, för flera fall av misshandel. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En 48-årig Åmålsbo döms till tre och ett halvt års fängelse för bland annat två fall av grov misshandel. Han misshandlade den gravida kvinna som bodde hos honom, samt två grannar.

Mannen förekommer i 35 fall i belastningsregistret och har tidigare dömts för en lång rad olika brott.

48-åringen har den här gången suttit häktad sedan den 16 februari, misstänkt för flera fall av grov misshandel. Under tiden har fler åtalspunkter tillkommit, efter andra tidigare händelser.

Slog gravid kvinna

Händelseförloppet inleddes den 12 februari då Åmålsbon misshandlade en gravid kvinna som han bodde tillsammans med, genom att ta struptag på henne och slå henne. Enligt kvinnans vittnesmål ska han ha använt en kofot när han misshandlade henne och ha släpat henne genom lägenheten.

Det senare anser dock tingsrätten inte styrkt. I det fallet döms 48-åringen för misshandel av normalgraden.

Av rädsla för vad mannen mer skulle hitta på stannade kvinnan hos honom och slog inte larm. Däremot skröt han själv dagen efter för grannar och bekanta om händelsen. Det var när dessa ifrågasatte vad han gjort, som även de blev misshandlade.

Slagsmål i trapphuset

48-åringen ska ha slagit en granne, en man, troligen med ett bordsben. Misshandeln var blodig och fortsatte ute i trapphuset. Även en grannkvinna blev slagen med ett stolsben, i huvudet och i ansiktet.

För båda dessa attacker fälls han av rätten för grov misshandel

Ytterligare en kvinna, som försökte gå emellan och avstyra 48-åringens misshandel av den manlige grannen, misshandlades. Hon knuffades in i en hylla och fick motta två knytnävsslag. Också detta bedöms av rätten som misshandel av normalgraden.

I samband med misshandelsrättegången togs också andra åtalspunkter mot 48-åringen upp i rätten, händelser som inträffat under 2021. Han dömdes också för en stöld av motorcykel, två fall av olovlig körning, samt ringa narkotikabrott, rattfylleri och brott mot knivlagen.

Frias från rån

Däremot frias 48-åringen från åtalspunkten rån, eftersom den person som misshandlats och blivit av med sin mobil inte velat pekat ut någon misstänkt gärningsman.

48-åringen har förnekat brott i de flesta fall, men också vidgått händelseförloppen men ändå nekat till brott. När det gäller bråken i februari hävdar han till en del att det varit frågan om självförsvar.

Förutom fängelsestraffet döms Åmålsbon också att betala sammanlagt 110 000 kronor i skadestånd till åtta målsäganden.

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusGrov misshandelVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.