Hoppa till huvudinnehållet

Säg hej till Pyret och Pelle – juryn föll för Alva Westers förslag

Publicerad:
Två syskon från Tollebols gård har flyttat in i landsbygdsmuseets stia. Grisarna är cirka sju veckor gamla.
Två syskon från Tollebols gård har flyttat in i landsbygdsmuseets stia. Grisarna är cirka sju veckor gamla. Foto: Ellionor Moberg

Sommarens grisar på Mötesplats Tollebols kvarn har fått sina namn. Juryn föll för Alva Westers förslag, så nu är det Pyret och Pelle som glatt bökar runt i jorden.

De båda grisarna är cirka sju veckor gamla och har inte flyttat så långt utan hämtats från intilliggande Tollebols gård. Lantbrukarna Erica och Christoffer Seleskog lånar ut två av sina grisar för grönbete på landsbygdsmuseet. Grisarnas pappa är av rasen duroc och mamman är en korsning av lantras/yorkshire.

Under helgen kunde besökarna på Mötesplats Tollebols kvarn lämna in namnförslag på de nya gästerna i stian. Bland de cirka 20 bidragen som kom in föll juryn, som består av sommarens feriepraktikanter, för Pyret och Pelle och Alva Wester som lämnat förslaget kommer att få ta emot ett pris i samband med cykelrundornas final.

Älskar att böka

Redan ett par dagar efter att grisarna flyttat in hade de bökat upp hela sin gård. Ellionor Moberg som är initiativtagaren till Mötesplats Tollebols kvarn, meddelar att Pyret och Pelle älskar att böka:

– Det sysselsätter dem cirka 75 procent av deras vakna tid. De letar efter godbitar att äta som maskar, larver och småkryp. Förutom det får de foder och vatten.

Unggrisarna kommer att växa och äta upp sig ordentligt under de åtta veckor som de bor på kvarnen.

– De är lyckliga och glada grisar med knorr på svansen, rapporterar Ellionor Moberg.

Artikeltaggar

Ellionor MobergFritid och livsstilTollebolTollebols kvarn

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.