Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Rejäl felprioritering att sänka stödet till kvinnojouren Frida

Publicerad:
”Att man inte haft någon placering på det skyddade boendet betyder inte att personer från Åmål inte haft kontakt med Frida på andra sätt”, skriver Ove Kaye från Sverigedemokraterna som reserverade sig mot att dra ned stödet till kvinnojoursföreningen.
”Att man inte haft någon placering på det skyddade boendet betyder inte att personer från Åmål inte haft kontakt med Frida på andra sätt”, skriver Ove Kaye från Sverigedemokraterna som reserverade sig mot att dra ned stödet till kvinnojoursföreningen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Säffle-Åmåls Kvinnojour Frida, den ideella organisationen Frida vars verksamhet på brottsofferområdet sedan lång tid tillbaka har varit ett betydelsefullt komplement till det offentliga åtagandet som Åmåls kommun bedriver är nu i farozonen för att om inte upphöra så kraftigt minskas och försämras.

Frida har tidigare fått ekonomisk backning av kommunen med 80 000 kronor och ansökte nu om ett ekonomiskt stöd från kommunen på 100 000 kronor till sin ideella verksamhet.

Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden beslutade dock på sitt senaste möte att kraftigt minska stödet från 80 000 kronor till 30 000 kronor och enligt Ewa Arvidsson (S), ordförande i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden i Åmåls kommun, grundar sig det minskade stödet till Kvinnojouren Frida i att kommunen under de senaste åren inte haft någon placering på kvinnojoursboendet Frida.

Insändare: Våld finns överallt – därför behövs kvinnojourer överalltKvinnojouren behöver 150 000 – får bara 30 000 av Åmål

Att man inte haft någon placering på det skyddade boendet betyder inte att personer från Åmål inte haft kontakt med Frida på andra sätt. Hur många kvinnor från Åmål som varit i kontakt med Frida för att få råd och stöd framgick inte i handlingarna inför beslutet i nämnden, men antagligen är det ett antal då denna förening är välkänd i Åmål sedan många år tillbaka och alltför många kvinnor och barn lever utsatta i dagens samhälle.

Man kan tycka att det hade varit klädsamt om Arwidsson hade varit i kontakt med Kvinnojouren Frida och framfört kommunens inställning till varför man vill sänka bidraget i stället för att bara skicka beslut om minskning med drygt 60 procent.

Med diskussionen och beslutet gällande rutschkanan i badhuset i färskt minne kan man inte kalla beslutet att sänka stödet till kvinnojouren Frida för annat än en rejäl felprioritering. Gör om och gör rätt. Sverigedemokraterna var tyvärr enda partiet som reserverade sig mot beslutet om att sänka stödet till Kvinnojouren Frida.

Ove Kaye

Sverigedemokraterna Åmål

Artikeltaggar

InsändareKvinnojourenOve KayeSverigedemokraternaVälfärds- och arbetsmarknadsnämndenÅmål