Hoppa till huvudinnehållet

Norsk storfilm spelas in i Åmål – efter Ajvide Lindqvists roman

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Nu är det dags igen. En norsk storfilm ska spelas in i Åmål. Inspelningen av Pernilla Augusts ”Den allvarsamma leken" gjordes delvis i och vid den här stugan på Trollås. Nu är det Nötön som gäller.
Nu är det dags igen. En norsk storfilm ska spelas in i Åmål. Inspelningen av Pernilla Augusts ”Den allvarsamma leken" gjordes delvis i och vid den här stugan på Trollås. Nu är det Nötön som gäller. Foto: Conny Hultgren

Den 15 augusti börjar filminspelningar i Tösse och på Nötön i Åmål av den norska storfilmen ”Hanteringen av odöda”, baserad på en roman av John Ajvide Lindqvist.

Som flera gånger tidigare är det fixaren Håkan Jarnryd som ligger bakom att filmen spelas in just i Åmål.

Genom sitt samarbete med den frilansande filmarbetaren Tommy Malm har Håkan Jarnryd återigen hjälpt en stor filmproduktion att leta fram lämpliga inspelningsplatser i Åmål.

När förfrågan kom om att hjälpa det norska produktionsbolaget Einar med förslag på inspelningsplatser, tände Jarnryd till.

I mars 2015 var storstjärnan Matt Dillon i Tösse för att spela in film. Nu får Tösseborna spana efter filmstjärnor igen.
I mars 2015 var storstjärnan Matt Dillon i Tösse för att spela in film. Nu får Tösseborna spana efter filmstjärnor igen. Foto: Andreas Dagström

– Jag brinner för det här, att se till att filminspelningar hamnar i Åmål – och inte i Bengtsfors, säger Håkan Jarnryd med en tydlig blinkning.

– Dels ger det inkomster i form av hotellnätter och försäljning på stan, dels ger det Åmål bra pr. Sen har Åmål också en tradition av att producera bra filmarbetare.

Filmstjärnorna är på plats i TösseJarnryd fixade huset åt von Trier

Åmål har tidigare varit inspelningsplats för Pernilla Augusts ”Den allvarsamma leken” och Lars von Triers ”The house that Jack built”, båda genom Håkan Jarnryds försorg.

Den norska storfilmen, som delvis ska spelas in i Åmål, baseras på den svenske författaren John Ajvide Lindqvist roman från 2005, ”Hanteringen av odöda”. Romanen skrevs året efter Ajvide Lindqvists stora genombrott med ”Låt den rätte komma in”.

Det är en skräckroman där en storstadsfamilj hemsöks av zombier och flyr ut till en sommarstuga. Boken har givits ut i åtta länder och slog stort i Norge.

Åmåls skärgård föreställer Stockholm i nya storfilmenStorfilm spelas in i Åmål

En stuga på Nötön i södra Åmål ska bli familjens sommarstuga i filmen. Dessutom kommer hamnen i Tössebäcken att användas som inspelningsplats för scenen där familjen anländer till sommarstugan.

– Det norska teamet har naturligtvis varit här och godkänt inspelningsplatserna, säger Håkan Jarnryd.

Den 15 augusti börjar det. Inspelningstiden beräknas till en dag i Tösse och cirka en vecka på Nötön i Åmål.

Till allra största del kommer filmen att spelas in i Oslo.

Romanförfattaren John Ajvide Lindqvist har skrivit manus till filmen, tillsammans med Thea Hvistendal som också regisserar.

Flera stora norska skådespelare medverkar i filmen.

Artikeltaggar

FilmHåkan JarnrydTösseÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.