Hoppa till huvudinnehållet

Dalslands nationalpark har fått en ny entré

Publicerad:
Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

Nu står den nya porten till Tresticklans nationalpark i Dals-Ed färdig.

Det är Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland som har byggt den nya huvudentrén till Tresticklan. Vid den nya entrén, som ligger i anslutning till den gamla vid Råbocken, finns nu plats för ett 40-tal fordon.

Från parkeringen leder en tillgänglighetsanpassad grusgång in i området, fram till en informationsbyggnad framför en myr. Vid byggnaden finns också nya informationsskyltar som beskriver vad besökarna kan få uppleva i nationalparken.

Tillgänglighetsanpassat

Vid byggnaden finns en tillgänglighetsanpassad spång som går runt en del av myren och till vandringsleden i anslutning till den gamla informationsplatsen.

Det finns även bänkar med bord i området, avsedda för vila och måltider. Här finns också nya mull-/komposteringstoaletter intill en återvinningsstation.

Kungen invigde 1996

Det är nu 26 år sedan som Kung Carl XVI Gustaf invigde Tresticklans nationalpark.

Nationalparken har en totalyta av drygt 2 900 hektar skyddat land och vatten – ett för regionen ovanligt stort skogsområde utan bebyggelse och vägar. Syftet med nationalparken, som sträcker sig in i gränstrakterna av Norge, är att bevara ett sprickdalslandskap av ödemarkskaraktär med omfattande naturskogar och liten grad av kulturpåverkan.

Vandra i flera dagar

Området präglas av smala och höga bergsryggar som sträcker sig i nordsydlig riktning. Mellan dem ligger myrmarker och långsmala sjöar. Den glesa och karga tallskogen med lav- och mossklädda berghällar, tillsammans med det stora antalet sjöar bildar en rofylld miljö där man kan vandra i flera dagar.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunDjur och naturFriluftslivFritid och livsstilNationalparkTresticklans nationalparkVandringVandringsled

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.