Hoppa till huvudinnehållet

Gudrun firade sin 96-årsdag med släkt och vänner

Publicerad:
Gudrun Kullgren Nilsson i centrum och bland gratulanterna syns Margareta Kihlander, Margareta Wilhelmsson, Ingegerd och Rolf Engholm och Jan Sundberg från Säffle, Kerstin Hultman och Lennart Persson från Skillingmark, Britta Edvardsson, Jönköping, Katarina och Sven Albertsson, Arvika.

I onsdags fyllde Säffleprofilen Gudrun Kullgren Nilsson 96 år, och firade med stort kalas för släkt och vänner på Krokstads herrgård.

Gudrun blev rikskändis när hon för några år sen röt till om ensamheten bland äldre. Hon läste att hundar inte fick vara ensamma mer än nån timma åt gången.

– Ack om jag varit en hund, skrev Gudrun och fick 20 000 delningar på Facebook.

Eller den gången hon tröttnade på att hemtjänsten skickade totalt 60 (!) olika personer till henne.

-- Det är på tok för många. Jag ser ju inte vem som kommer, larmade synskadade Gudrun och så fick hemtjänsten bakläxa.

Gudrun var nöjd med kalaset och lovar att fortsätta skriva insändare så snart datorn är lagad.
Gudrun var nöjd med kalaset och lovar att fortsätta skriva insändare så snart datorn är lagad.

På äldre dar har Gudrun blivit känd som en samhällsdebattör, men hon har ett långt yrkesliv bakom sig som organist, utbildad musikdirektör vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon var klasskamrat med Herbert Blomstedt, som för övrigt fyllde 95 år den 11 juli.

– Herbert sa alltid att han ville bli organist på landet, men så blev han världsberömd dirigent istället, och han jobbar än i dag, det är otroligt”, säger hon beundrande.

Gudrun har varit organist i Säffle och Hagfors under många år och även musikkritiker i Säffle-Tidningen under signaturen ”Runa”.

Olle Eriksson, syssling till Gudrun och journalist som arbetat på Säffle-Tidningen här i glatt samspråk med Ingrid Persson, Arvika, väninna till Gudrun.
Olle Eriksson, syssling till Gudrun och journalist som arbetat på Säffle-Tidningen här i glatt samspråk med Ingrid Persson, Arvika, väninna till Gudrun. Foto: Lennart Persson

Släkten Kullgren härstammar från Skillingmark i västra Värmland, och det är en ort med starka profiler och en unik dialekt, som ligger Gudrun varmt om hjärtat. Hon har tillbringat många somrar där i gränstrakterna till Norge. Flera av gästerna på 96-årskalaset kom också därifrån.

På frågan om hon vid 96 års ålder slutat debattera säger hon:

– Bara jag får ordning på min dator med talsyntes så ska de få sina fiskar varma. Min skrivklåda har inte gått över.

Lennart Persson

Artikeltaggar

FödelsedagarSäffle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.