Hoppa till huvudinnehållet

Arvid från Åmål föddes på macken i Slottsbron: ”Tur att bilen har tonade rutor”

Publicerad:
Familjen Marttala-Plate – Jouni, Sandra, Alfred och Arvid – i sitt hem i Kålsäter norr om Åmål. Knappt tre veckor gamle Arvid vilar tryggt hos mamma, omedveten om dramatiken han skapade när han kom till världen
Familjen Marttala-Plate – Jouni, Sandra, Alfred och Arvid – i sitt hem i Kålsäter norr om Åmål. Knappt tre veckor gamle Arvid vilar tryggt hos mamma, omedveten om dramatiken han skapade när han kom till världen Foto: Per Bäckström

Sandra Plate födde sin andra son Arvid – inte i Karlstad som tänkt – utan på parkeringen vid bensinmacken i Slottsbron. Pappa Jouni Marttala hjälpte till.

– Jag hann tänka: Tur att bilen har tonade rutor, säger Sandra Plate.

Den 30 juni 2022 kommer för alltid att vara ett speciellt datum för Sandra Plate och Jouni Marttala från Kålsäter utanför Åmål, eftersom de då välkomnade sin andra son Arvid till världen.

Arvid svarade för en speciell entré till jordelivet. Eftersom föräldrarna inte hann fram till förlossningskliniken i Karlstad föddes han i familjens bil i Slottsbron.

– Tur att man har en partner som är lugn och pålitlig, skrattar Sandra Plate när hon berättar om sin och Jounis gemensamma teamarbete vid förlossningen som ägde rum halvvägs till Karlstad.

Började med kaffe

Morgonen då allting utspelade sig började lugnt och odramatiskt hemma i familjens kök när Sandra kände att det var dags att åka in till förlossningsavdelningen. Jouni passade på att ta en kopp kaffe efter att ha kommit hem från sitt arbete på Hexpol, där han arbetar nattskift, innan de begav sig iväg.

Arvid, 3 veckor,  från Kålsäter utanför Åmål, förlöstes av pappa – i familjens bil på en bensinmack i Slottsbron.
Arvid, 3 veckor, från Kålsäter utanför Åmål, förlöstes av pappa – i familjens bil på en bensinmack i Slottsbron. Foto: Privat

Men redan tidigt upplevde Sandra att bebisen tryckte på allt mer och hon misstänkte att det skulle bli riktigt besvärligt att hinna upp till Karlstad i tid. Dessutom var trafiken på E45 både tät och trögflytande denna morgon.

Ringde på vägen

Värkarna tilltog rejält under färden och paret förstod att födseln var riktigt nära förestående, varpå de skyndsamt telefonerade 112 och SOS Alarm. Där blev Jouni fast i en kortare kö. Den vanligtvis så lugna Sandra greps av en viss stress, men Jouni var fortfarande övertygad om att de skulle hinna fram till Karlstad.

I höjd med Slottsbron blev de emellertid tvungna att stanna, för att på egen hand ta hand om förlossningen.

– Jag hann kort tänka att det ju är tur att Volvon har tonade rutor där bak, berättar Sandra.

På så sätt kunde proceduren ske någorlunda privat, tänkte hon.

Rensade skuffen

Efter att snabbt ha rensat skuffen på kombibilen, började den mest kritiska delen av förlossningen. Vid det här laget var de fokuserade och sammanbitna, men också förvissade om att detta skulle gå alldeles utmärkt.

En stolt storebror Alfred Plate Marttala, med sin nyfödde lillebror Arvid som föddes i Slottsbron.
En stolt storebror Alfred Plate Marttala, med sin nyfödde lillebror Arvid som föddes i Slottsbron. Foto: Privat

Den blivande tvåbarnsfadern Jouni hade nu också blivit framkopplad till telefonoperatören på SOS som förberedde för att skicka en ambulans. Jouni fick dock snabbt avsluta samtalet som han förde med telefonen mellan axel och kind, samtidigt som han tog emot Arvid.

Underbar känsla

Precis vid själva födelseögonblicket har han ett minne av att han blir översköljd av det varma fostervattnet.

Han kunde sedan snabbt placera den nyfödde i moderns famn och konstatera att det var ett friskt och välskapt gossebarn som andades och mådde helt prima.

En underbar känsla, så klart.

– Därefter gick jag in på macken och trängde mig fram i kön för att hämta papper och annat. Våt och en smula blodig, skrattar Jouni.

– Först såg folk i kön skräckslagna ut och de flesta vek bort blicken, men de lugnade sig när jag berättade att det precis fötts ett barn ute på parkeringen.

Arvid Plate Marttala börjar redan växa till sig.
Arvid Plate Marttala börjar redan växa till sig. Foto: Privat

En anslutande ambulans tog modern och barnet till Centralsjukhuset i Karlstad, för sedvanliga kontroller. Pappa Jouni fick åka efter i bilen.

Alfred på Näl

Vid födseln av deras äldsta barn hade paret Marttala/Plate ännu inte hunnit flytta ihop. Jouni bodde då fortfarande i Göteborg, varför de den gången valde att förlägga förlossningen av förstfödde Alfred till Näl.

Nu bor familjen tillsammans lite norr om Åmål och för att slippa den något sämre vägen mot Trollhättan hade de bestämt sig för att föda i Karlstad den här gången.

– Men det blev ju inte riktigt som vi tänkt oss, säger Sandra Plate.

Istället blev det Slottsbron.

Men allt gick bra och nu har familjen två friska barn hemma i Kålsäter.

Artikeltaggar

ÅmålFörlossningKarlstadMänskligtSlottsbron

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.