Hoppa till huvudinnehållet

Musikfestival: Vibrato ner i bänkarna när Fire drog på

Publicerad:
Två av Fires gästartister var Goran Kajfeš, trumpet, och Mette Rasmussen, saxofon.
Två av Fires gästartister var Goran Kajfeš, trumpet, och Mette Rasmussen, saxofon. Foto: Elinor Thuresson

En jazzkonsert i Gamla kyrkan avslutade musikfestivalen Kontinent Dalslands Åmålsdag i fredags. Intensiv musik med vibrationer ända ner i bänkar och golv gav en musikupplevelse utöver det vanliga. Här kom ljud ur saxofoner och flöjt som gränsade till det omöjliga.

Gamla kyrkan var välbesökt, men här syntes få bekanta ansikten. Några lokala kulturpersonligheter hade hittat hit, från musik- och konstvärlden, men de var inte många. Känslan var att stolsraderna främst var fyllda av tillresta, semestrande musikälskare med god koll. Konserten var också välbevakad av kameror, för det pågår en dokumentärinspelning om Fires saxonist och flöjtist Mats Gustafsson och filmteamet var på plats i Dalsland över helgen.

Stor spännvidd i nya musikfestivalen –Grammisvinnare avslutade på bruket13-årig violinist från Ukraina först att få nytt dalsländskt talangpris

Mats Gustafsson har varit med på flera programpunkter under Kontinent Dalsland. Den här kvällen stod han på scenen med sitt eget band, Fire Trio. (Det finns en större variant också, Fire Orchestra.) Trion kompletterades på bästa sätt av gästartisterna Mariam Wallentin, sång, Goran Kajfeš, trumpet, Mette Rasmussen, saxofon.

Den här jazzen är av det mer intensiva och vilda slaget och flyter emellanåt över mot nåt slags experimentell rock. Genregränsen är diffus. Ibland är musiken melodisk och ibland kommer de mest förunderliga ljud.

Det är inte var dag du känner dig attackerad av en aggressiv tvärflöjt.

Den avslappnade semesterpubliken gillade vad den fick höra.
Den avslappnade semesterpubliken gillade vad den fick höra. Foto: Elinor Thuresson

När Fire spelar sprids en energi från scenen som känns i hela kroppen. Musiken förstärks av att vibrationerna fortplantar sig i golv och bänkar så att det kittlar i benen.

När märkvärdigheterna breder ut sig och gränserna vidgas för hur en saxofon kan låta är det skönt att Johan Berthling, bas, och Andreas Werlin, trummor, håller ihop det på ett medryckande sätt.

Alltihop är rätt galet, men också roligt. Publiken gungar med och sitter och ler, även om det blev mest skratt när en åskådare bjöd på en jättenysning mitt i ett av de stillsammare partierna.

Harmoni och vrål

Tempoväxlingarna är påtagliga. Konserten går hela vägen från pampigt till sprött och från harmonisk vaggvisa till brölande elefant. Mariam Wallentins tonsäkra röst är mild och behaglig kontrast efter att en vass trumpet stuckit till i trumhinnan. Som bäst är det när saxofonisterna Mats Gustafsson och Mette Rasmussen utmanar varandra.

Alla musikerna är proffsiga på ett sätt som står ut. Det är lite märkligt att inte fler ur traktens musikpublik hittade hit.

– Det är en fantastisk festival med ett fantastiskt tema. Keep on, sa Mats Gustafsson.

Temat för Kontinent Dalsland har varit Inter-Nationalromantik, som en uppdatering av nationalromantiken med bland annat nya visioner om det svenska.

 • Kontinent Dalsland samlar ett stor antal väletablerade musiker där personkopplingarna är många. Ett filmteam som arbetar med en domumentär om Mats Gustafsson var på plats i Åmål.
  Kontinent Dalsland samlar ett stor antal väletablerade musiker där personkopplingarna är många. Ett filmteam som arbetar med en domumentär om Mats Gustafsson var på plat… Foto: Elinor Thuresson
 • Danska saxofonisten Mette Rasmussen bjöd på stor energi.
  Danska saxofonisten Mette Rasmussen bjöd på stor energi. Foto: Elinor Thuresson
 • Blåsarna Mats Gustafsson, Mette Rasmussen, Goran Kajfeš förenas i sina försök att utforska gränserna för instrumenten och musiken.
  Blåsarna Mats Gustafsson, Mette Rasmussen, Goran Kajfeš förenas i sina försök att utforska gränserna för instrumenten och musiken. Foto: Elinor Thuresson
 • Fire Trio med gästartister: Mats Gustafsson, saxofon och tvärflöjt, Johan Berthling, bas, Andreas Werlin, trummor, Mariam Wallentin, sång, Goran Kajfeš, trumpet, Mette Rasmussen, saxofon
  Fire Trio med gästartister: Mats Gustafsson, saxofon och tvärflöjt, Johan Berthling, bas, Andreas Werlin, trummor, Mariam Wallentin, sång, Goran Kajfeš, trumpet, Mette R… Foto: Elinor Thuresson
 • Goran Kajfeš har en bred repertoar och spelar med kända musiker och band i olika genrer.
  Goran Kajfeš har en bred repertoar och spelar med kända musiker och band i olika genrer. Foto: Elinor Thuresson
 • Mariam Wallentin hör till den ordinarie kärntruppen i den större konstellationen Fire Orchestra.
  Mariam Wallentin hör till den ordinarie kärntruppen i den större konstellationen Fire Orchestra. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

ÅmålGamla kyrkanJazzKonserterKontinent DalslandMusik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.