Hoppa till huvudinnehållet

Lämnar Fengersfors för gott – träkossan Rosa anslöt till sina kalvar i Kalmar

Publicerad:
Fengersforsdesignern Lars Baltsar Jonsson har levererat en rejäl klätterkossa till Kalmar.
Fengersforsdesignern Lars Baltsar Jonsson har levererat en rejäl klätterkossa till Kalmar. Foto: Privat

Nästan ett halvår tog det, men nu är äntligen den klättervänliga kossan Rosa förenad med sina träiga kalvar i Kalmar. Bakom lekgruppen står Fengersforsföretaget 3D Form som drivs av designern Lars Baltsar Jonsson.

Från Dalsland, via Västergötland, till Småland. Rosa fick sig en ordentlig resa när hon tidigare i somras lämnade Fengersfors bruk bakom sig för gott.

Och naturligtvis drog hon många medtrafikanters blickar till sig där hon stod på öppet lastbilsflak.

Väl framme i slutdestinationen Kalmar förenades kossan med sina tre kalvar, som levererats tidigare men som ingår i samma beställning. Gruppen står nu i en lekpark på stadens 4H-gård, där besökarna framförallt kan bekanta sig med diverse levande djur.

Åmåls kranar svarade för leveransen.
Åmåls kranar svarade för leveransen. Foto: privat

Präktig pjäs

Medan träkalvarna från Fengersfors kan gungas även av ganska små barn är Rosa en riktig praktpjäs med sina fem meter på längden och två meter på höjden. Invändigt är hennes bål uppburen av en revbensliknande konstruktion och där kan barnen lätt ta sig mellan fyra magar.

Designern Lars Baltsar Jonsson, som driver företaget 3D Form, har tidigare levererat en klätterko till Gunnebo slott och trädgårdar, men då var fokus mest på den yttre formen. Efterföljaren Rosa är mer lekvänlig.

3D Form och Lars Baltsar Jonsson har annars framförallt gjort sig ett namn genom sina klätterskepp och klätterbjörnar.

Sedan tidigare finns en kossa signerad Lars Baltsar Jonsson vid Gunnebo slott utanför Göteborg.
Sedan tidigare finns en kossa signerad Lars Baltsar Jonsson vid Gunnebo slott utanför Göteborg. Foto: privat

Artikeltaggar

FengersforsFengersfors brukLars Baltsar JonssonSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.