Hoppa till huvudinnehållet

Åmålssimmare tredje snabbast i sin ålderskull i ungdoms-SM

Publicerad:
Elis Berntsson från Åmåls SS gjorde bra ifrån sig i Sum-Sim i Norrköping.
Elis Berntsson från Åmåls SS gjorde bra ifrån sig i Sum-Sim i Norrköping. Foto: Frida Berntsson

Elis Bengtsson, som sedan början av året simmar för Åmåls Simsällskap, svarade för starka insatser i ungdoms-SM i Norrköping. I sin ålderskull var han tredje snabbast i landet både på 200 meter medley och på favoritdistansen 100 meter fjäril.

SIM-SUM, simningens ungdoms-SM, avgjordes under helgen som gick i 50-metersbassäng på utomhusbanor i Norrköping. Åmåls Simsällskaps talangfulle nyförvärv Elis Berntsson, som flyttade till Åmål med sin familj strax efter årsskiftet, hade kvalificerat för tävlingen på 100 meter fjäril.

I början året, när han började träna för ÅSS, simmade han 100 fjäril på 1.12,50, men kvalificerade sig till som första ÅSS-simmare på många år för SIM-SUM efter en rekordsänkning till 1.08.

”Mycket hjärta”

– Elis har mycket hjärta och pannben och vi kommer att fortsätta att jobba med tekniken, säger Christian Sörqvist som är Elis Berntssons tränare i ÅSS.

Tidigare tränade Elis med storklubben Linköpings Allmänna Simsällskap där simstjärnan Anders Holmertz fortfarande är aktiv som tränare. I Åmål är förutsättningarna annorlunda mot att tidigare ha tränare i en betydligt större grupp.

– Det märks att Elis kommer från storklubb. Han är mogen, tidigt utvecklad och målinriktad. Han får lite mer individuell uppmärksamhet i ÅSS.

Tredje bästa tid

Under SUM-SIM i Norrköping simmade Elis Berntsson 100 meter fritt och 200 meter medley och satte personrekord i båda. På 200 medley hade han tredje bästa tid i Sverige bland simmarna födda 2009.

Eftersom Elis Berntsson tävlade mot ungdomar födda 2008 och 2009 och tillhör den yngre årgången så är det svårt att slå sig in i toppen av resultatlistan. På 200 medley räckte hans fina insats till en 19:e plats.

På lördagen simmade Elis sin favoritdistans 100 meter fjäril. Där slog han till med tiden 1.07,65 som var tredje bästa tid för pojkar födda 2009, bara en hundradel ifrån näst bästa tid. Det räckte till en fjortonde plats totalt och en plats på resultatlistans övre halva. Han simmade även 200 meter fritt samma dag.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SimsällskapNorrköpingSimsportSum-Sim

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.