Hoppa till huvudinnehållet

Svårstoppade Wikman och Lager – kreativa författare signerar tillsammans

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Laila Karlsson (med författarnamnet Lager) och Ellinor Wikman signerar böcker på Bengtsfors bokhandel på måndag.
Laila Karlsson (med författarnamnet Lager) och Ellinor Wikman signerar böcker på Bengtsfors bokhandel på måndag. Foto: Helena Lindgren

Den ena skriver om ond bråd död och den andra om kristen feelgood. Deras genrer är varandras motsatser, men deras otygliga kreativitet har författarna Laila Karlsson (med författarnamnet Lager) och Ellinor Wikman gemensamt. På måndag signerar de böcker tillsammans på bokhandeln.

En blodig prideflagga hänger över en stol. Omslaget på Laila Karlssons nya bok om poliskommissarien Waldemar Jörgensen, som är den tredje i raden, är kontroversiellt. Boken Blodskuld låder vi dem lyfter det hat som i vissa kretsar riktas mot samhällets homosexuella.

– Jag är beredd på att jag kan möta kritik, men jag hoppas också på att den kan bidra till att öppna upp, säger Laila Karlsson, som är uppvuxen i Bengtsfors men idag boende i Åmål.

Tredje delen

2018 gav Laila Karlsson ut boken Barnatro då läsaren för första gången kom i kontakt med kommissarien Walter Jörgensen. 2019 släpptes uppföljaren Brud i svart och för några dagar sedan Blodskuld låder vi dem, där en transperson hittats brutalt mördad i Stockholm. Handlingen utspelar sig också till stor del i Torrskog, Bengtsfors kommun.

Bengtsforsborna kommer med all säkerhet känna igen både miljöer och karaktärer i den nya boken.

På andra sidan sjön växte Laila Karlsson upp. Barndomshemmet ägs idag av hennes bror.
På andra sidan sjön växte Laila Karlsson upp. Barndomshemmet ägs idag av hennes bror. Foto: Helena Lindgren

– Jag har ringt runt till en hel del personer i Bengtsfors och förvarnat dem om att de finns med i boken, säger Laila Karlsson.

På måndag befinner hon sig, tillsammans med Edsförfattaren Ellinor Wikman, på Bengtsfors bokhandel för att signera deras senaste alster.

Jag mår nästan dåligt när jag inte får ur mig ett första råmanus.
Ellinor Wikman

I mars i år rapporterade Dalslänningen om Ellinor Wikmans senaste boksläpp Kanske vi möts igen, som är en kristen feelgood och hennes sjunde bok. Sedan dess har hon hunnit med att ge ut ytterligare en bok.

– Det är en novellsamling med julfeelgood som heter Ögon som tindrar i juletid, berättar hon.

Ellinor Wikmans senaste bok är en novellsamling och Laila Lager släppte nyss den tredje delen om poliskommissarien Waldemar Jörgensen.
Ellinor Wikmans senaste bok är en novellsamling och Laila Lager släppte nyss den tredje delen om poliskommissarien Waldemar Jörgensen.

Båda har en kreativitet som är svår att stoppa.

– Jag mår nästan dåligt när jag inte får ur mig ett första råmanus, säger Ellinor Wikman.

Träffades på barnkalas

Men det finns även andra saker som de har gemensamt.

– Vi sågs för 35 år sedan på ett barnkalas. Vi har haft en del kontakt via nätet och bollat bokidéer, men det här är första gången vi ses sedan kalaset, säger Ellinor Wikman.

Ellinor berättar att Lailas ena dotter hade bjudit in hela klassen till kalas under den tiden de bodde i Ed och Ellinor var en av gästerna.

Det var många år sedan sist de sågs, men under den tiden har de båda lyckats bygga ett författarskap.
Det var många år sedan sist de sågs, men under den tiden har de båda lyckats bygga ett författarskap. Foto: Helena Lindgren

Att de båda redan har flera andra manus på lut är väl egentligen inte en överraskning för någon.

Och Ellinor Wikman har inte bara fler böcker på gång utan även en plan om att satsa på författarskapet på heltid.

– Jag kommer att gå en skrivarkurs på Sörängens folkhögskola i Nässjö till hösten så det ska bli spännande att se var det landar, säger hon.

Båda kommer också att delta på Bokdagar i Dalsland och på bokmässan i Göteborg i september.

Artikeltaggar

BengtsforsBokdagar i DalslandBokmässan i GöteborgEdEllinor WikmanFörfattareLaila KarlssonLitteraturNöje/KulturTorrskog

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.