Hoppa till huvudinnehållet

Olympierns samling visas för första gången – ”Helt otroligt att vi fått det här”

Publicerad:
Jonny Bengtsson, ordförande i Ödskölts bygdegårdsförening, är glad över att kunna visa Greta Magnussons prissamling och idrottskläder.
Jonny Bengtsson, ordförande i Ödskölts bygdegårdsförening, är glad över att kunna visa Greta Magnussons prissamling och idrottskläder. Foto: Britt-Marie Erlandsson

På Steneby-Ödskölts dag i kulturveckan var det premiär för en utställning om olympiern Greta Magnusson från Ödskölt.

– Gretas son Bengt skänkte hela samlingen till bygdegårdsföreningen när han sålde föräldrahemmet för ett år sedan. Det är helt otroligt och väldigt roligt, säger Jonny Bengtsson, föreningens ordförande.

Idrottstalangen Greta Magnusson kom från Kroken i Ödskölt och började sin idrottsbana i Ödskölts IF och tävlade sedan för IK Orient i Uddevalla. Sin första tävling gjorde hon i skolan som tioåring, fick också delta i Folkskoleolympiaden 1942 och vann såväl 60 meter som längdhopp överlägset.

På utställningen kan man ta del av Greta Magnussons framfart på friidrottsarenorna genom en tavla med fakta och foto på den glada Ödsköltstjejen.

EM i Oslo

Första SM:et Greta Magnusson ställde upp i , 1945, blev det ett silver i längdhopp och hon fick åka till EM i Oslo och delta i både 100 meter och 4x100 meter samt längdhopp. 1952 representerade Greta Magnusson Sverige i OS i Helsingfors i längdhopp och 4x100 meter och blev ”Stor grabb” med nummer 164. Hon deltog också i flera landskamper i Norden och övriga Europa.

Ödskölts bygdegårdsförening kommer att ta fram samlingen och visa vid olika tillfällen framöver.
Ödskölts bygdegårdsförening kommer att ta fram samlingen och visa vid olika tillfällen framöver. Foto: Britt-Marie Erlandsson

På golvet

Greta Magnusson tog fyra SM-guld i längdhopp och ett på 200 meter, totalt ett 20-tal SM-medaljer på 100 m, 200 m och längdhopp. Hennes personbästa i längdhopp var 5,69 meter, på 100 m 12,3 sekunder. På bygdegårdens golv får man en större klarhet i hur långt hon verkligen hoppade genom att arrangörerna mätt upp och tejpat sträckan. Det är nästan hela salens bredd och ett långt hopp på den tiden.

Startblock

På utställningen i Ödskölts bygdegård kan man förutom prissamlingen i två glasmontrar se Greta Magnussons löparskor och kläder samt även utrustning som startblock och måttband. Samlingen fanns i huset i Kroken där sonen Bengt bodde till för ett år sedan. När han sålde skänkte han allt till bygdegårdsföreningen.

– Det är helt otroligt och väldigt roligt att vi fått det här, säger Jonny Bengtsson.

– Vi kommer bevara det noga och ta fram och visa samlingen vid olika tillfällen, säger Jonny Bengtsson.

Kanske blir det redan 9 september då Jan Anderssons film om Lars Madsén ska visas i bygdegården. En bygdegård som numera också fungerar som samlingssal efter begravningar med mera i kyrkan sedan församlingshemmet har sålts.

Artikeltaggar

Greta MagnussonKulturveckan i BengtsforsNöje/KulturÖdsköltÖdskölts bygdegård

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.