Hoppa till huvudinnehållet

Krav på cykelväg mellan Fröskog och Fengersfors: ”En trafiksäkerhetsfråga”

Publicerad:
Not Quite genererar allt mer trafik. För att öka trafiksäkerheten mellan Fengerfors och Fröskog vill bygdens utvecklingsråd, FFUR, få till stånd en separat gång- och cyeklväg.
Not Quite genererar allt mer trafik. För att öka trafiksäkerheten mellan Fengerfors och Fröskog vill bygdens utvecklingsråd, FFUR, få till stånd en separat gång- och cyeklväg. Foto: Andreas Dagström

Trafiken till Not Quite ökar hela tiden. För undvika farliga situationer kräver lokala krafter att kommunen bygger en ny gång- och cykelväg mellan Fengersfors och Fröskog.

– Kan man bygga cykelvägar på andra ställen så borde man kunna göra det till Dalslands näst största turistmål också, säger Bengt Eriksson, drivande i frågan om en ny förbindelse mellan Fröskog och Fengersfors, på uppdrag av bygdens utvecklingsråd, FFUR.

Gissningsvis ankommer upp till 90 procent av Not Quites cirka 30 000 besökare via landsvägen från Fröskogshållet. Trafiken tätnar dessutom efter hand, inte minst den som färdas med benkraft.

– Cykelturismen har ökat jättemycket under det här året. Det innebär en stor säkerhetsrisk att cykla på vägen, säger Bengt Eriksson.

Utretts tidigare

Frågan om att separera bilister från gångare och cyklister är inte ny. Redan 2016 gjordes en omfattande undersökning, men då ansågs byggkostnaden vara för hög.

Inte speciellt överraskande, menar Bengt Eriksson, som tycker att undersökningen var upplagd på fel sätt från början:

– Förslaget 2016 var lagt parallellt med landsvägen. Klart det skulle kosta mycket.

Bävern hårt åt vägen

Som lokalt förankrat motalternativ framhålls en rejäl upprustning av den gamla förbindelsen mellan Fröskog och Fengersfors, längs åns östsida. Då skulle trafikanterna separeras på allvar, samtidigt som en gammal kulturväg får nytt liv.

Men inte heller det alternativet skulle vara speciellt billigt, påpekar Bengt Eriksson. Återkommande översvämningar har gått hårt åt vägen, liksom bävern.

”En viktig fråga”

Från kommunens sida finns önskemål om att utreda vägfrågan på nytt, fast inte förrän 2025. Först då är utredningen budgeterad.

Bengt Eriksson tänker emellertid göra vad han kan för att skynda på arbetet:

– Vi kommer försöka göra oss hörda. Det här är en viktig fråga.

Artikeltaggar

FengersforsFFUR – Fengersfors-Fröskogs utvecklingsrådFröskogNot QuiteSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.