Hoppa till huvudinnehållet

Vänortsbesök från Gadebusch – gästerna bjöds på en tur på Dalslands kanal

Publicerad:
Gästerna från Gadebusch bildade en kör och bjöd på en traditionell tysk visa.
Gästerna från Gadebusch bildade en kör och bjöd på en traditionell tysk visa. Foto: Morgan Torger

Under det gångna veckoslutet hade Åmål vänortsbesök från Gadebusch. Bland gästerna noterades Gadebuschs nye borgmästare Arne Schlien och krögarparet på Hotel Christinehof, Klaus och Oksana Leuchtemann.

Under fredagen bjöds sällskapet från Gadebusch på en uppskattad färd på Dalslands kanal. De tyska gästerna kunde avnjuta det vackra landskapet i fint sommarväder. Som värd på resan fanns Åmåls kommunfullmäktiges vice ordförande Göran Karlsson.

Pandemin har satt stopp för resorna vänorterna emellan de senaste två åren, men så sent som i juni i år var Åmåls Karoliner och hemvärnsföreningen på besök i Gadebusch och nu var det redan dags att bjuda igen.

På fredagskvällen bjöd hemvärnsföreningen och Åmåls karoliner in sällskapet till middag på hemvärnsgården. Ordföranden Karl-Erik Olsson hälsade alla välkomna och uttryckte hur glad han var att kunna återgälda den gästfrihet Åmålsborna möter vid besöken i Gadebusch.

Traditionell soldatmat

Middagen inleddes med en rejäl kanonsalut som hördes lång väg. Förrätten intogs sedan stående på gården under glatt mingel och den bestod av traditionell soldatmat – ärtsoppa – som under eftermiddagen kokats i föreningens vedeldade soppkök. En riklig kall buffé serverades sedan inomhus.

  • Gadebusch ordförande Arne Schlien, i mitten, överlämnade en gåva till Åmål och  kommunrådet Michael Karlsson i form av en avgjutning av de terakottastenar som smyckar slottet i Gadebusch. Lennart Hansson, till höger, hjälpte till med tolkning. Längst till vänster syns också Hemvärnsföreningens ordförande Karl-Erik Olsson.
    Gadebusch ordförande Arne Schlien, i mitten, överlämnade en gåva till Åmål och kommunrådet Michael Karlsson i form av en avgjutning av de terakottastenar som smyckar slott… Foto: Morgan Torger
  • Under kvällen underhölls gästerna av Anki och Agnes Frisk ackompanjerade av Dennis Bromander (skymd) och Fredrik Myrén
    Under kvällen underhölls gästerna av Anki och Agnes Frisk ackompanjerade av Dennis Bromander (skymd) och Fredrik Myrén Foto: Lisette Lindenström
  • Sällskapet samlat under utflykten till Håverud. Kommunens representant, fullmäktiges vice ordförande Göran Karlsson, längst till höger.
    Sällskapet samlat under utflykten till Håverud. Kommunens representant, fullmäktiges vice ordförande Göran Karlsson, längst till höger. Foto: Lennart Hansson

En för kvällen speciellt sammansatt kvartett bestående av mor och dotter Anki och Agnes Frisk på sång, tillsammans med Dennis Bromander på gitarr och Fredrik Myhrén vid klaviatur underhöll med musik.

De hade även repeterat in några sånger på tyska, vilket rönte stor uppskattning av gästerna.

Sjöng på tyska

En alldeles speciell version av ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran” framfördes av Anki Frisk medan Nils Göran Karlsson från hemvärnsföreningen helt oförberett bjöd på sig själv genom att sjungandes försöka simultanöversätta texten till tyska.

Under lördagen stod bland annat besök på Åmåls hembygdsmuseum där Håkan Bürgemeister och Åmåls kommunråd Michael Karlsson (S) guidade gruppen. Därefter besöktes Åmålstravet för att inta lunch. Där pågick full aktivitet med ponnytrav.

Dagen avslutades sedan med ett besök hos Svenska kyrkan med kaffe och våffla på Kyrkberget med strålande utsikt över Åmåls Gästhamn och Vänern.

Besöket avslutades på söndagen då bussen vände åter mot Gadebusch i norra Tyskland.

Klaus Leuchtemann, en av de aktivaste i kontakterna för Åmål i Gadebusch, är också kock och var särskilt intresserad av hur försvarets ärtsoppa tillagas.
Klaus Leuchtemann, en av de aktivaste i kontakterna för Åmål i Gadebusch, är också kock och var särskilt intresserad av hur försvarets ärtsoppa tillagas. Foto: Morgan Torger

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls KarolinerMänskligtSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.