Hoppa till huvudinnehållet

Säffle Pride gör comeback på lördag

Publicerad:
På lördag är det dags för Säffle Pride 2022 att göra entré efter två års uppehåll. Arkivbild.
På lördag är det dags för Säffle Pride 2022 att göra entré efter två års uppehåll. Arkivbild. Foto: Tommy Andersson

Efter två års uppehåll är det äntligen dags för årets mest färgglada fest att inta Säffle. På lördag ska ett hav av färgsprakande flaggor och människor tåga ner för Storgatan för att stå upp för kärlek, tolerans och alla människors lika värde.

Musik och tal

Pridetåget, som leds av bilen The Black Pearl körd av Jonas Clayton Nilsson och dansare från musikskolan, kommer likt tidigare år att utgå från Furuskogsparken och fortsätta fram till Kanalparken. Där ska en rad framträdanden av olika slag ska ledas av årets konferencier, Luz Martinez.

Kommunstyrelsens ordförande, Dag Rogne (C), inleder med ett tal som följs av ett musikframträdande av Thomas Rimeika och Daniel Askås. Även Moa Lychou ska bjuda på musik ackompanjerad av ett flertal gitarrister.

En annan person som ska hålla tal i Kanalparken är årets huvudtalare Jennine Jackson. Hon kommer ursprungligen från norra England, men har bott i Säffle i sex år.

– Det var när jag bodde och arbetade i Gran Canaria som jag träffade min partner. Hon är född och uppväxt i Säffle så hon övertalade mig att flytta från värmen till kylan, skrattar Jennine.

Hur känns det att vara huvudtalare på lördag?

– Det känns bra. Jag har inga problem med att prata inför folk. När jag var i armén fick vi träna mycket på det, så jag har redan skrivit mitt tal och känner mig redo.

Vad kommer ditt tal att handla om?

– Jag ska bara hålla ett kort tal om mig själv, min bakgrund och hur jag hamnade i Säffle.

Orken tryter

Många är glada över återuppståndelsen, men de två uteblivna åren slog hårt mot Säffle Pride. Innan pandemin var det ett stort arrangörsgäng med mycket entusiasm och många idéer som rodde skutan. Det här året har arrangörsgruppen endast bestått av sex personer, berättar huvudarrangören Krister Lönn.

– Det känns segare att dra i det när vi är så få, så det är inte så himla flashigt det som sker i kanalparken, men det viktigaste är att det blir av och att det händer saker i Säffle. Nu är vi klara med nästan alla förberedelser, säger Krister.

Finns det någon oro för att möta motstånd?

– Efter attacken i Oslo är polisen noga med att ha några bilar i stan, och jag har lärt mig att det brukar finnas poliser i tåget också eftersom det kan dyka upp obehagliga grupper eller personer, säger Krister och fortsätter:

– Det är det som är lite otroligt, att man även i lilla Säffle måste ta med sig verkligheten som sker ute i världen. Vad som helst kan hända, men man får ju inte bli rädd för det heller utan det är viktigt att stå upp för det man tycker.

Vad har ni för förväntningar på dagen?

– Vårt mål är att öppna upp samhället, att det ska vara en fri dag för alla, och framförallt de som annars har svårt att synas och delta i samhället - en dag där alla, oavsett vem man är eller vad man tänker och tycker, är välkomna, för det är man inte alltid i alla sammanhang, avslutar Krister Lönn.

Artikeltaggar

FuruskogsparkenKanalparkenKrister LönnNyheterSäffleSäffle Pride

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.