Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt dunk från A-traktorer: Nej till förslag om kommunal motorgård

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
En medborgare föreslår att kommunen organiserar Åmål motorburna unga, för att minska ljudproblemen i centrum. A-traktorerna på bilden har inget med saken att göra.
En medborgare föreslår att kommunen organiserar Åmål motorburna unga, för att minska ljudproblemen i centrum. A-traktorerna på bilden har inget med saken att göra. Foto: Charlotte Ferneman

För att stävja ljudproblem med koppling till motorburen ungdom föreslogs att Åmåls kommun organiserar gruppen, kanske genom en typ kommunal motorgård. Men så lär inte ske. Kommunstyrelsens arbetsutskott säger nej och hoppas på annan lösning.

Boende i centrum som störs av högljudda bilar och A-traktorer är ett återkommande trätoämne. Kanske skulle det hjälpa om trafikanterna i fråga fick en mötesplats, typ kommunal motorgård? Idén lades fram som ett medborgarförslag i våras.

– Det skulle vara glädjande om vi i Åmål kunde göra ett positivt, kreativt och seriöst försök att komma tillrätta med de störande problem som en del i denna grupp orsakar, skriver förslagsställare bland annat.

Vidare hänvisas det till att andra orter redan praktiserar liknande lösningar.

Störande bas

Kommunstyrelsens arbetsutskott är emellertid av annan åsikt och föreslår att fullmäktige ger avslag, när frågan landar på deras bord. Samtidigt visar protokollsvaret att politikerna i utskottet förstår problematiken som föranlett skrivelsen:

”Utmärkande för detta beteende är att motorburen ungdom eller yngre vuxna, flitigt trafikerar Åmåls centralt belägna gator med sina mer eller mindre spektakulära fordon – främst under dygnets mörkare timmar – samtidigt som de sänder ut musikaliska kompositioner som utmärks av högljudda, pulserande rytmer. Ljudbilden domineras av ljudvågor hemmahörande i de lägre registren, så kallade ’bastoner’”, lyder beskrivningen i protokollet, och:

”Denna ambulerande kulturverksamhet erbjuds spontant och oombett och står enligt somliga Åmålsbor i konflikt med önskemål hos centralt boende om lugn och ro, samt möjlighet till sömn och rekreation.”

Svår grupp att nå

För att komma till rätta med ljudvolymen i centrum har kommunen under senare år vidtagit flera insatser, som försök att införa böter via lokala ordningsföreskrifter, avstängda gator och sänt brev till ansvarigt departement på regeringsnivå.

”Därutöver har dialog med gruppen etablerats, så långt som möjligt då den inte är vare sig homogen eller organiserad i ordets traditionella bemärkelse”, skriver kommunstyrelsens arbetsutskott.

Artikeltaggar

A-traktorBilburen ungdomMedborgarförslagPolitikÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.