Hoppa till huvudinnehållet

Start vigdes till buddhistmunk i templet i Grums: ”En högtid i familjen”

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@saffletidningen.se
Prakru Samumongkolchai, Pra Sahaphol Parawaro, Prakru Thanong, Pra Sarawut Mahawaro och Pra Somsak blev vigda till munkar på buddhisttemplet Buddharam Temple i Grums. Start från Åmål stannade fyra dagar i templet.
Prakru Samumongkolchai, Pra Sahaphol Parawaro, Prakru Thanong, Pra Sarawut Mahawaro och Pra Somsak blev vigda till munkar på buddhisttemplet Buddharam Temple i Grums. Start från Åmål stannade fyra dagar i templet. Foto: Privat

Sahaphol Hamanee från Åmål deltog nyligen i en stor buddhistisk ceremoni med munkprästvigning på templet i Grums där han vigdes till tillfällig munk.

– Som buddhist är det en högtid i familjen att få se sin son i orangea munkkläder, säger hans mamma Darunee Pukdeesri.

Munkprästvigning är en prestigefylld tradition. När en av sönerna i en buddhistisk familj blir munk skänker det föräldrarna positiv karma och ger familjen status. Sahaphol Hamanee deltog nyligen i en buddhistisk ceremoni på Buddharam Temple i Grums. Buddharam är en buddhistisk organisation med rötterna i Thailand

Darunee Pukdeesri från Åmål och hennes son Sahaphol Hamanee, som kort och gott kallas Start och är 27 år gammal, är buddhister. De flyttade från Thailand till Sverige 2005 och den buddhistiska kulturen är en viktig del av deras liv.

Skola i Åmål

– Start var duktig i skolan och det känns som han har gjort en väldigt intressant livsresa. Jag hoppas att hans historia kan uppmuntra andra barn som följer med sin mamma till ett annat land. Att han deltog i denna ceremoni som tillfällig munk betyder mycket för vår familj, men det var hans eget val att göra detta.

Raka bort håret på huvudet är något som Start och de andra munkarna måste göra.
Raka bort håret på huvudet är något som Start och de andra munkarna måste göra. Foto: Privat

Start har gått i skola i Åmål, både på Rösparksskolan och Kristinebergskolan. Under gymnasietiden läste han i Karlstad och 2019 tog han examen som elektroingenjör vid Karlstad universitet. Nu arbetar han som utvecklingsingenjör i Kongsberg i Norge.

Fyra dagar i Grums

Munken kan stanna i templet några dagar, några veckor, några månader eller i vissa fall resterande delen av livet. I Starts fall blev det fyra dagar i buddhisttemplet i Grums. Tempelvistelsens längd är ett personligt val. Under tiden i templet finns det en del saker som munken måste avstå.

Åmålsbördige Pra Sahaphol Parawaro, mer känd under namnet Start, och Pra Sarawut Mahawaro som munkar på buddhisttemplet i Grums.
Åmålsbördige Pra Sahaphol Parawaro, mer känd under namnet Start, och Pra Sarawut Mahawaro som munkar på buddhisttemplet i Grums. Foto: Privat

Det är att avstå från att döda, stjäla, ljuga, alkohol och droger, sexuell aktivitet och att äta efter klockan tolv på dagen. Munken får även ett nytt namn på buddhismens äldsta källspråk pali. Start fick namnet Parawaro.

Uppgifterna som ingår i munkarnas vardag är meditation, som är mycket viktig för att kunna hålla jämn balans i vardagen. Även städning och underhållsarbete på tempelområdet ingår i det dagliga schemat. En munk får inte vidröra eller beröras av kvinnor, inte vistas i enrum med en kvinna, inte heller får de motta något direkt från en kvinnas hand.

Som munk fick Start namnet Parawaro.
Foto: Privat

Artikeltaggar

Etik och religionGrumsMänskligtÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.