Hoppa till huvudinnehållet

Fem saker som gör Åmåls kommunalval extra speciellt i år

Publicerad:
Valrörelsen har startat och de lokala partierna gör sitt bästa för att få så många platser som möjligt i Päronsalen i Åmåls stadshus.
Valrörelsen har startat och de lokala partierna gör sitt bästa för att få så många platser som möjligt i Päronsalen i Åmåls stadshus. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Höstens val står om hörnet och den 24 augusti börjar förtidsröstningen i Sverige.

I Åmål kommer valet till kommunfullmäktige att bli speciellt. Här är bakgrunden och huvudanledningarna.

1. Ovissheten

Socialdemokraternas starka kommunalval i Åmål 2018, med totalt 44,3 procent av rösterna, la grunden till fyra år av fortsatt styre för Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Samarbetet har stått stadigt och inga interna stridigheter har kunnat ses ens vid turbulenta händelser.

Men även om S är otvetydigt störst, är det bara ett enda mandat som ger den politiska majoriteten makten. S, V och MP har 18 platser i kommunfullmäktige tillsammans. Övriga partier samlar 17 mandat.

Varje röst räknas och i en liten kommun som Åmål blir det extra tydligt. Tomas Lindström fick sin fullmäktigeplats på 164 röster i förra valet. Med det klarade han precis tvåprocentsspärren och fick vara med vid mandatfördelningen. Där fick han sitt mandat med god marginal, plats 28 av 35. Den sista platsen gick vid röstfördelningen till Centerpartiet och den näst sista till Socialdemokraterna och vid det laget var det försvinnande små skillnader i röstetalen som avgjorde.

Mycket talar för att det blir lika jämnt den här gången.

Små förändringar i opinionen kan ge stora omkastningar i fullmäktigesalen. Det här vet partierna som mobiliserar allt de kan.

2. Kommunalråden

Ovissheten inför mandatfördelningen leder till nästa brännande fråga: Vem kan tänkas ta kommunalrådsposten?

Åmåls nuvarande kommunalråd Michael Karlsson kandiderar naturligtvis som förstanamn på S-listan och som representant för kommunens största parti. Om partierna som nu styr samlar tillräckligt många röster är oddsen låga för att han sitter kvar.

Vilka är egentligen utmanarna? Det är inte självklart och det blir spännande att i valrörelsen se vilka politiker som räcker upp handen och säger sig vara tydligt intresserade av att bli kommunalråd.

Det har hunnit gå tolv år sedan Socialdemokraterna puttade Centerpartiet av tronen i Åmål och sedan dess har den politiska kartan ritats om – inte minst med anledning av Sverigedemokraternas intåg.

Bakom S är skillnaderna små mellan partierna. SD, som i valet 2018 blev näst största parti och har fem platser i fullmäktige, vill uppenbarligen få förnyat och gärna utökat förtroende i höst. Men i vilken utsträckning kommer partiet att kunna få med sig stöd från de andra?

I Åmål har Alliansen inte splittrats som i rikspolitiken, utan samarbetar som tidigare. Moderaterna och Centerpartiet är störst, med fyra mandat vardera. M gick i förra valet om C som största Alliansparti och Michael Karlsson (M) blev Alliansföreträdare, men det var bara 22 röster som skilde partierna emellan. Alliansen siktar på att få egen politisk majoritet, men det blir svårt om S och SD fortsätter vara stora. Samarbeten med fler partier kommer att krävas. Något som Alliansen i Åmål säger sig vara öppen för. Sedan får väljarna avgöra vilket av Allianspartiernas förstanamn som blir kommunalråd.

3. Förtroendefrågan

Michael Karlsson (S) är den mest kände Åmålspolitikern och har varit ett lok som dragit fram sitt parti i tre val. Kan han få förtroende en fjärde gång befäster han en stark ställning.

Men han kommer den här gången ur en försvagad position. Michael Karlssons privata skulder hos Kronofogden var i början av sommaren fortfarande närmare 700000 kronor och löneutmätning har pågått sedan 2019. Det här är väl känt och det har inte rubbat förtroendet för honom – i alla fall inte hos de politiker som räknas. Michael Karlsson (S) erbjöd sig våren 2020 att sluta som kommunstyrelsens ordförande men ombads sitta kvar med fortsatt stöd.

Bland Åmålsborna går åsikterna tydligt isär.

Å ena sidan: Ett kommunalråd är inte vilket uppdrag som helst utan en viktig post som en av kommunens högsta företrädare. Därför bör det ställas höga krav. Ett kommunalråd bör föregå med gott exempel. Om du inte har ordning på din privata ekonomi, riskerar du att bli sårbar för påverkan och förtroendet är förverkat för att du ska ansvara för andras pengar.

Å andra sidan: Alla kan göra fel och skulder är inget hinder för att vara valbar. Skulderna är personliga och eftersom de hör till privata sfären är de inte relevanta vad gäller kommunalrådsposten. Det viktiga är hur någon sköter sitt uppdrag och det är vad som ska bedömas.

Det här är en annorlunda situation. Förtroende kommer att vara nyckelordet. Men det betyder samtidigt inget vad motståndarna tycker. Det som är viktigt i sammanhanget och det som avgör är hur de socialdemokratiska anhängarna resonerar.

4. Sakfrågorna

Hittills har artikeln handlat om vem som ska genomföra politiken, men viktigt är naturligtvis vad som ska genomföras. Partierna har alla valt ut vilka frågor de tycker är viktiga att driva, kampanjandet pågår för fullt och den diskussionen kommer vi naturligtvis att återkomma till.

Klart är att de senaste fyra åren har varit en udda mandatperiod som är svår att jämföra med andra. Coronaviruset har överskuggat det mesta och i princip försvann två år. När pandemin kom gick Åmålspartierna samman om en borgfred i krisläge, och ett coronapaket lanserades bland annat för att underlätta för de lokala företagen. Men missnöjet var stort över beslutsgången och det hela slutade i överklaganden till domstol.

När det kommer till de stora frågorna, som arbete, vård och utbildning, är politikerna inte sällan överens. Se bara på arbetet för en fängelseetablering. De största debatterna har i stället gällt konkreta frågor som blivit symboler, oavsett om det gällt vårdscheman eller rutschkana.

Som hjälp på vägen finns också två valkompasser att testa på provinstidningen.se, där dina åsikter bland annat matchas med de lokala partiernas. Naturligtvis svarar du anonymt och inga svar sparas. Testa och jämför: https://www.provinstidningen.se/valkompassen/. Du kan där också se hur partierna svarat på en rad olika frågor.

5. Smittorisken

Läget i rikspolitiken och regionpolitiken ser ut att smitta av sig i kommunalvalet. Det är bra att försöka minnas vad kommunpolitiker kan besluta om och inte. Dieselpris, elmarknad, inflation, kärnkraft, försvar och sjukvård hör till exempel inte dit. Hur engagerande frågorna än kan vara.

Det här gäller förstås alltid, men när tonläget nu skruvas upp på riksplanet finns det extra stor risk för lokala återverkningar. Det görs inga gallupundersökningar inför kommunalvalet, så vi vet inte hur läget ser ut. Men följer Åmålsbornas åsikter riksströmningarna bara något kan mycket hända inför valdagen. De politiska vindarna är byiga.

Artikeltaggar

ÅmålKommunfullmäktigePolitikVal 2022