Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Marknaden kan inte garantera jämlik vård

Publicerad:
Det planeras för att Nu-sjukvården ska ta över många av verksamheterna på Dalslands sjukhus från i höst när Aleris lämnar.
Det planeras för att Nu-sjukvården ska ta över många av verksamheterna på Dalslands sjukhus från i höst när Aleris lämnar. Foto: Andreas Dagström

Västra Götalandsregionen har styrts i åtta år av en minoritet bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Inte många av de fagra löftena som gavs i början har blivit verklighet.

Tvärtom är vårdköerna historiskt långa, överbeläggningarna på sjukhusen knäcker medarbetare, sjukhusen går med ständiga underskott och besparingsplaner, försämrad arbetsmiljö, löner som inte motsvarar övrig arbetsmarknad och som tvingar bort personalen från vården med konsekvens att miljardinvesteringar i nya avdelningar står oanvända på grund av personalbrist. Allt detta och lite till ska den Moderatledda ledningen stå till svars för inför valet den 11 september.

Frågan om lokalsjukhusens innehåll och fortsatta drift har länge varit uppe i den politiska debatten. Inför valet 2018 var det många av de styrande partierna som lovade vitt och brett om hur fantastiskt det skulle bli om de fick fortsatt förtroende. Resultatet talar för sig. Vi kan konstatera att marknaden inte har förmågan, ej heller viljan, att säkerställa vården för invånarna i Bäckefors, Lysekil och Strömstad. Det stod klart när upprepade upphandlingar resulterade i noll anbud.

Från Socialdemokraternas sida såg vi allvaret tidigt och efterfrågade handlingskraft och parallell planering. Redan i februari föreslog vi att Nu-sjukvården skulle tillfrågas att överta verksamheterna på närsjukhusen. Responsen från ledningen var tystnad. Nu äntligen pågår en process för övertagande, och för utformning av innehållet av vården på lokalsjukhusen. Det kräver dock att Nu-sjukvården får ekonomiska förutsättningar för att bedriva verksamheterna.

Hälso- och sjukvårdspolitiken är ett centralt fundament för välfärdspolitiken. Tillgången till jämlik vård i hela regionen är en förutsättning för invånarnas trygghet och hälsa. För oss är fortsatt utveckling av den nära vården i Dalsland och Bohuslän en självklarhet. För oss är invånarnas rätt till kvalitativ och nära vård i fokus. Vi kan konstatera att det offentliga åtagandet återigen är det enda sättet att garantera säker vård för invånarna när marknadsaktörerna ryggar för uppgiften. Detta bekräftar bara det vi sagt länge; marknaden kan inte garantera jämlik vård.

Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen enligt hälso- och sjukvårdslagen. Efter åtta år ser vi att Moderaterna inte har det ledarskap som krävs för att garantera invånarna detta. Det krävs en ny politisk ledning i regionen som vill söka breda och hållbara lösningar. Om vi i valet den 11 september får väljarnas förtroende att leda regionen kommer vi att arbeta för att den nära vården får ett innehåll och omfattning som motsvarar behoven. Vi vet att regionen kan bättre!

För Socialdemokraterna

Bijan Zainali, Louise Åsenfors, Annica Erlandsson, Michael Melby, Per Eriksson, Ann-Marie Jonasson, Ida Jakobsson, Anders C Nilsson

Artikeltaggar

DalslandDalslands sjukhusInsändareNU-sjukvårdenVal 2022Västra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.