Hoppa till huvudinnehållet

Landsbygden bjuder in till mängder av aktiviteter

Publicerad:
Landsbygdsveckan närmar sig. Ett av arrangemangen är Kvarnens dag på Tollebol utanför Åmål.
Landsbygdsveckan närmar sig. Ett av arrangemangen är Kvarnens dag på Tollebol utanför Åmål. Foto: Karin Olsson

Det hägrar massor av aktiviteter då landsbygden i Åmåls kommun bjuder in till sin egen vecka med start på fredag den 19 augusti. Då finns chansen att besöka hantverkare av skilda slag, följa med på vandringar, titta på konst, smaka på godsaker och en hel del annat.

Invigningen av Landsbygdsveckan hålls i Gamla kyrkan i Åmål under fredagseftermiddagen. Jan-Erik Samuelsson, kommundirektör, ska tala och sedan kommer representanter från respektive ort att presentera sina aktiviteter.

Varsin dag

Under nästa vecka, med start måndagen den 22 augusti, har landsbygdsorterna fått varsin dag. Tydje och Tösse är först ut följt av Edsleskog på tisdag. Under onsdagen är det Fengersfors och Fröskogs dag, på torsdag är det Ånimskogs dag och fredagen den 26 augusti är vigt åt Mo. Det kommer vara aktiviteter lite varstans på de andra orterna också, även under de speciella ortsdagarna.

Men, som sagt, redan under fredagen riktas fokus mot landsbygden. Det hålls öppet på olika platser som på skolmuseet i Årbol och på Not Quite i Fengersfors med flera ställen.

Kvarnens dag

Lördagen den 20 augusti bjuder annars på ett smörgåsbord av arrangemang. Bland allt som händer ute på landsbygden kan nämnas att Åmålsortens jaktvårdsförening håller älgbanan öppen i Mo och vid Rolfskärrs stugby kan man testa kajak och sup. Och Kvarnens dag på Tollebol återuppstår efter flera års uppehåll.

– Ja, säger Ellionor Moberg. Vi har inte kunnat ha Kvarnens dag på många år, men nu blir det av. Tyvärr kommer vi inte att ha kvarnen igång, det finns inte en chans, då dammar vi ner allt som är och kan inte ha kaféet öppet.

Den som besöker kvarnen kommer att ha mycket att titta på. Bland annat kommer Ingvar Arvidsson, Bengtsfors, att berätta om biodling. Det finns också chans att träffa en blomsterodlare och titta på olika hantverksarbeten. Det blir dessutom musikunderhållning med Dan Johansson och Dennis Bromander.

– Smedjan ska också vara igång, fortsätter Ellionor Moberg. Och spånhyveln.

Nyrenoverad kyrka

Under söndagen är det också öppet lite varstans innan de ”öronmärkta” ortsdagarna drar igång med Tydje och Tösses dag på måndag.

Det blir bland annat Tydje gårdsloppis samt öppet hus i Tösse kyrka så man kan titta på de nyrenoverade lokalerna. Tydje byalag arrangerar även en kulturvandring under eftermiddagen med start vid bygdegården i Tydje.

Frukost och loppis

Tisdagen den 23 augusti är det Edsleskogs dag och då kan man bland annat göra en vandring i mördarens spår, med samling vid prästgården under eftermiddagen.

Fengersfors och Fröskogs dag inleds redan på onsdagsmorgonen med näringslivsfrukost hos Nordic Refuge i Fröskog och avslutas under eftermiddagen med loppis i Fengersfors fritidslokaler.

Smaka kolbullar

Årbols skolmuseum håller naturligtvis öppet då det är dags för Ånimskogs dag på torsdag, för att nämna något av det som händer, och på fredag serverar Mo en rad arrangemang under sin dag. I Låbyns skola kan man prova på symbolarbete och Reiki energimassage och har man inte smakat på kolbullar så vankas det sådana vid Mo bygdegård efter lunch.

Under lördagen, den 27 augusti, avrundas landsbygdsveckan. Då är det bland annat mat- och kulturfestivalen Glupsk på Dalsland i Fengersfors.

Artikeltaggar

ÅmålFritid och livsstilLandsbygdsveckan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.