Hoppa till huvudinnehållet

Många ville besöka Tollebols kvarn på säsongsavslutningen

Publicerad:
På holmen höll Lars Malmsköld och Jan Schilibolski igång spånhyveln och visade hur man tillverkar takspån.
På holmen höll Lars Malmsköld och Jan Schilibolski igång spånhyveln och visade hur man tillverkar takspån. Foto: Karin Olsson

Under lördagseftermiddagen firades Kvarnens dag i strålande solsken. Det var många som kom till Tollebols kvarn för att fika, träffa djuren, lyssna till sång och musik, prata med hantverkare och handla närproducerade varor.

– Det har varit en hellyckad dag, säger Ellionor Moberg, projektledare för Mötesplats Tollebols kvarn.

Kvarnens dag avslutade säsongen på Tollebols kvarn och många tog chansen att avnjuta sommarens sista våffelfika, säga hejdå till djuren eller handla närodlade varor. Enligt arrangörerna i Åmåls västra byalag var det ett tag under lördagseftermiddagen över 100 bilar på parkeringen och det var även många som tog en cykeltur till Tollebol i det soliga vädret.

– Fint väder och mycket folk. Det har varit en hellyckad dag, säger Ellionor Moberg, projektledare Mötesplats Tollebols kvarn.

Ellionor Moberg var jättenöjd med både Kvarnens dag och säsongen som helhet på Tollebol.
Ellionor Moberg var jättenöjd med både Kvarnens dag och säsongen som helhet på Tollebol. Foto: Karin Olsson

Färgrika buketter

Dan Johansson och Dennis Bromander sjöng och spelade och det gavs möjlighet att ta del av hantverkstekniker som repslageri, läderarbete och näverslöjd, liksom att få information om biodling och insektshotell. Annelie Johansson som odlar blommor i sin trädgård i Fjällbacka utanför Åmål, sålde färgrika buketter. Hon har ett heltidsjobb av helt annan art, men odling har blivit ett växande intresse som ger henne ro och glädje.

– Jag försöker inspirera med mina blommor och odlingar. Det är kul med snittblommor och jag har ramlat in i dahliatrenden, säger Annelie Johansson.

Kvarnen inte igång

För att kunna ha kaféet öppet är numera inte den gamla kvarnen igång på Kvarnens dag, utan Tollebolsmjölet mals vid ett annat tillfälle under året. Anneli Svensson, som tillsammans med Viktor Johansson driver sommarkaféet på Tollebols kvarn, bekräftar att årets säsong varit mycket positiv vad gäller besökare.

– Det har varit en jättebra sommar och med rekord nu denna lördag. Vi har säkert sålt ett par hundra våfflor idag, säger Anneli Svensson.

 • Kusinerna Alma och Julia Saarikoski hade det mysigt hos fåren. Efter helgen flyttar fåren och de andra djuren på Tollebol hem till sina ägare.
  Kusinerna Alma och Julia Saarikoski hade det mysigt hos fåren. Efter helgen flyttar fåren och de andra djuren på Tollebol hem till sina ägare. Foto: Karin Olsson
 • Gert Hansson, Ingvar Olsson, Linnéa Johansson och Marianne Olsson var några av de som passade på att ta en sista fika innan kvarnkaféet stängde för säsongen.
  Gert Hansson, Ingvar Olsson, Linnéa Johansson och Marianne Olsson var några av de som passade på att ta en sista fika innan kvarnkaféet stängde för säsongen. Foto: Karin Olsson
 • Annelie Johansson vill inspirera med sina blommor och odlingar. På Kvarnens dag på Tollebol, sålde hon buketter och visade lite bindningsteknik.
  Annelie Johansson vill inspirera med sina blommor och odlingar. På Kvarnens dag på Tollebol, sålde hon buketter och visade lite bindningsteknik. Foto: Karin Olsson
 • Alma Saarikoski myste tillsammans med fåren på Tollebol. Hemma hos sig har hon både hundar, kaniner, katter och hästar.
  Alma Saarikoski myste tillsammans med fåren på Tollebol. Hemma hos sig har hon både hundar, kaniner, katter och hästar. Foto: Karin Olsson
 • Lena Karlsson från Rolfskärr visade sadelmakeri och andra läderarbeten.
  Lena Karlsson från Rolfskärr visade sadelmakeri och andra läderarbeten. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

Anneli SvenssonEllionor MobergFritid och livsstilTollebolTollebols kvarn

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.