Hoppa till huvudinnehållet

Åmål uppmärksammas i amerikansk lokal-tv: ”Gjort viktig skillnad hemmavid”

Publicerad:
Åmål får tv-tid i den amerikanska delstaten Wisconsin.
Åmål får tv-tid i den amerikanska delstaten Wisconsin. Foto: No Byline

En delegation från Åmål är för närvarande på besök i amerikanska vänorten De Pere. Utbytet uppmärksammas stort i lokala tv-nyheterna, där svenskarna bland annat berättar vilka influenser de tagit med över Atlanten.

Sedan 2007 finns mer eller mindre tajta band mellan De Pere i delstaten Wisconsin och Åmåls kommun, inte minst på high school- och gymnasienivå. Flera Karlbergselever har testat på livet som utbytesstudent i vänorten, och delegater från Amerika var bland annat här i samband med 375-årsjubileet.

Nu har en grupp från Åmåls kommun korsat Atlanten för att stärka samarbetet, vilket uppmärksammas av De Peres lokala nyhets-tv-kanal, NBC26 Green Bay. Inslaget sändes på tisdagen och är förhållandevis långt, nästan två och en halv minut.

Arbete med stadskärnan

Bland andra uttalar sig arbetsmarknadssamordnaren Christian Bruce å Åmåls vägnar:

– Inspiration från arbete som gjorts här har gjort viktig skillnad hemmavid, säger Bruce, och syftar bland annat på hur De Pere gjort för att få mer liv i stadskärnan.

Tittarna får även veta att elever på Karlbergsgymnasiet och De Peres high school har regelbundna Zoom-möten, att amerikanarna hade med sig specialbeställd choklad till Åmåls jubileumsfirande och att vänortssamarbetet särskilt fokuserar på tre saker.

– Vårt mål med samarbetet är att utbyta information gällande utbildning, kultur och ekonomi, säger Kim Thompson, De Peres vänortsansvariga.

Artikeltaggar

ÅmålSamhälleVänort

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.