Hoppa till huvudinnehållet

Glupsk på Dalsland bjöd upp till dans i comebacken – 3500 besökare

Publicerad:
Föreläsaren och fermenteringsexperten Jenny Neikell blev Brian Ó hEadhras danspartner när Virginia Reel lärdes ut. Dansparet galopperar här fram medan Adam Csenko ropar ut instruktioner om dansturerna.
Föreläsaren och fermenteringsexperten Jenny Neikell blev Brian Ó hEadhras danspartner när Virginia Reel lärdes ut. Dansparet galopperar här fram medan Adam Csenko ropar ut instruktioner om dansturerna. Foto: Karin Olsson

Glupsk på Dalsland återkom under helgen efter två års uppehåll. I två dagar fylldes åter bruksområdet i Fengersfors av matrelaterade och lokalproducerade varor, musik, föreläsningar och workshoppar.

– Glupsk har man saknat. Det är en sådan härlig mix av hantverk, musik och mat, säger Agneta Björnsdotter Berglund, utställare av fårprodukter.

Arrangörerna summerar 3500 besökare.

Grindarna öppnades till tonerna av Dalslands blåsorkester på lördagsförmiddagen och besökarna började strömma in på bruksområdet i Fengersfors. Vädret följde tidigare tradition och höll sig fint och utan regn hela helgen och stämningen var god när matmässan Glupsk på Dalsland återkom efter två års ofrivilligt uppehåll på grund av pandemin.

Försäljning och provsmakning av lokalproducerade råvaror, mat och godsaker av olika slag präglade som vanligt mässan. Här fanns också en loppis med köksprylar och matrelaterat hantverk som keramik, skärbrädor och bivaxdukar. På scenen utanför kaféet var det på lördagen tre olika sång- och musikframträdanden som skapade fin stämning. På söndagen satt Carita Johansson och spelade dragspel på några av de utplacerade halmbalarna på området och på ett portabelt dansgolv bjöds flanörerna på flamencodans.

Agnetha Björnsdotter Berglund från Lidköping var med på Glupsk för tredje gången och uppskattar den dalsländska matmässans genuinitet och mix av mat, musik och hantverk.
Agnetha Björnsdotter Berglund från Lidköping var med på Glupsk för tredje gången och uppskattar den dalsländska matmässans genuinitet och mix av mat, musik och hantverk. Foto: Karin Olsson

”Känns genuint”

Några av tidigare års utställare hade bytts ut mot nya bekantskaper, medan andra var återvändare. Agnetha Björnsdotter Berglund från Lidköping, som sålde rökta korvar och andra fårprodukter för sitt företag Kullans Lycka, var med för tredje gången.

– Jag är med på många olika evenemang, men det här är årets höjdpunkt. Det känns genuint och äkta och är en härlig mix av hantverk, musik och mat. Glupsk har man saknat, säger Agnetha Björnsdotter Berglund.

Bland årets föreläsare i Fönsterverkstan fanns fermenteringsexperten Jenny ”Surtanten” Neikell som pratade om att fermentera och tillaga tempeh på lokala baljväxter och Fredrik Persson som berättade om hur han håller på att bygga upp sin äppelodling för tillverkning av cider och must i Anolfsbyn i södra Dalsland.

Fokus på de minsta

Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, biokemist och författare, hade två föreläsningar under helgen. En om små barn och matlust och en med titeln ”fejkmaten” om hur vi blir vilseledda av livsmedelsindustrin. Hon kom in på det temat även i lördagens föreläsning om barn och mat, men fokus där låg på hur små barn utvecklar sin förmåga att äta och hur vi på ett lustfyllt sätt kan hjälpa dem på vägen att tycka om mat och få i sig god näring, om vikten av konsistens på maten, samt hur bebisars munmotorik påverkar ätandet.

– Ge inte upp med smakproverna. Försök igen minst åtta gånger. Att den första maten kommer ut igen beror på att bebisar bara kan röra tungan framåt och bakåt, säger Ann Fernholm.

Jenny Neikells föreläsning om att fermentera ”supermaten” tempeh av lokala baljväxter lockade mycket publik till Fönsterverkstan.
Jenny Neikells föreläsning om att fermentera ”supermaten” tempeh av lokala baljväxter lockade mycket publik till Fönsterverkstan. Foto: Karin Olsson

Brittiskt gästspel

Ett nytt trevligt inslag på årets Glupsk på Dalsland var ett påbörjat samarbete och utbyte med två brittiska festivaler, en i England och en i Skottland. På lördagen yttrade sig detta i att de gästande musikerna Brian Ó hEadhra och Adam Csenko bjöd upp till dans på grusplanen utanför bageriet.

Det var glad och härlig stämning när ett gäng modiga frivilliga i varierande åldrar provade på traditionella skotska och nordamerikanska folkdanser med mer eller mindre invecklade turer. Dansutlärning och skratt och stoj i högt tempo, varvades med finstämda gaeliska sånger sjungna accapella av Brian Ó hEadhra, som är en väletablerad musiker och låtskrivare verksam i Inverness i Skottland. Han har spelat över hela världen och är även med i styrelsen för den skotska festivalen.

– Det är trevligt att vara i Sverige och det är ett fint initiativ med samarbetet. Jag jobbar både som musiker och med olika projekt, säger Brian Ó hEadhra.

 • Det var en del olika turer att hålla reda på och tempot var högt, men stämningen var god och dansarna modiga och glada.
  Det var en del olika turer att hålla reda på och tempot var högt, men stämningen var god och dansarna modiga och glada. Foto: Karin Olsson
 • Sångerskan Sara Kanyinda stod för lördagens första musikframträdande.
  Sångerskan Sara Kanyinda stod för lördagens första musikframträdande. Foto: Karin Olsson
 • Adam Csenko och Brian Ó hEadhra från Skottland spelade folkmusik, lärde ut danser och sjöng gaeliska sånger.
  Adam Csenko och Brian Ó hEadhra från Skottland spelade folkmusik, lärde ut danser och sjöng gaeliska sånger. Foto: Karin Olsson
 • Bivaxdukar som kan användas upprepade gånger istället för plast för att skydda maten tillhörde vad som salufördes av Heléne Dahlgren från Karlstad.
  Bivaxdukar som kan användas upprepade gånger istället för plast för att skydda maten tillhörde vad som salufördes av Heléne Dahlgren från Karlstad. Foto: Karin Olsson
 • God stämning, fint väder och möten via mat och musik, präglade lördagen på bruksområdet på Not Quite i Fengersfors.
  God stämning, fint väder och möten via mat och musik, präglade lördagen på bruksområdet på Not Quite i Fengersfors. Foto: Karin Olsson
 • Scouten Malcom Dalstrand grillade lördagens första pinnbröd. Roan Schepers, som även spelade trumpet i blåsorkestern, fick hjälp av Niklas Dalstrand från Ärrsjöblommans scoutkår att få fast degen på pinnen.
  Scouten Malcom Dalstrand grillade lördagens första pinnbröd. Roan Schepers, som även spelade trumpet i blåsorkestern, fick hjälp av Niklas Dalstrand från Ärrsjöblommans scou… Foto: Karin Olsson
 • Dalslands blåsorkester spelade när grindarna öppnades för Glupsk på Dalsland på lördagsförmiddagen.
  Dalslands blåsorkester spelade när grindarna öppnades för Glupsk på Dalsland på lördagsförmiddagen. Foto: Karin Olsson
 • Svein Stenman Haga försöker se och framhäva de olika träbitarnas potential när han skapar sina konstfulla skärbrädor. Bengt Olsson var en av de som stannade till för att titta och diskutera.
  Svein Stenman Haga försöker se och framhäva de olika träbitarnas potential när han skapar sina konstfulla skärbrädor. Bengt Olsson var en av de som stannade till för att tit… Foto: Karin Olsson
 • Kockarna Patrik Severin och Jenny Ståhlberg samtalade med varandra och publiken medan de lagade mat i utomhusköket.
  Kockarna Patrik Severin och Jenny Ståhlberg samtalade med varandra och publiken medan de lagade mat i utomhusköket. Foto: Karin Olsson
 • Det var härlig stämning med skratt, stoj och glädje när traditionella skotska och nordamerikanska danser lärdes ut på lördagen.
  Det var härlig stämning med skratt, stoj och glädje när traditionella skotska och nordamerikanska danser lärdes ut på lördagen. Foto: Karin Olsson
 • Marianne Petersson och dottern Johanna Petersson Viir var två av ett tjugotal personer som kom med en bussresa från Göteborg i lördags och de trivdes gott på sitt första besök på Glupsk.
  Marianne Petersson och dottern Johanna Petersson Viir var två av ett tjugotal personer som kom med en bussresa från Göteborg i lördags och de trivdes gott på sitt första bes… Foto: Karin Olsson
 • Systrarna Ava och Ofelia Noaksson från Dals Ed var nöjda med sina första smidesverk. Felicia Anderberg i bakgrunden provade förutom smide även att skapa med gräs och blommor.
  Systrarna Ava och Ofelia Noaksson från Dals Ed var nöjda med sina första smidesverk. Felicia Anderberg i bakgrunden provade förutom smide även att skapa med gräs och blommor… Foto: Karin Olsson
 • Ibland ramlade grässtrån och blad av och hon fick börja om, men Elin Anderberg tyckte att det var roligt och kreativt att göra gräskronor.
  Ibland ramlade grässtrån och blad av och hon fick börja om, men Elin Anderberg tyckte att det var roligt och kreativt att göra gräskronor. Foto: Karin Olsson
 • Prova smide, köpa en kopp lokalt rostat kaffe eller bara slå sig ner och vila benen och prata en stund. Möjligheterna på bruksområdet under helgen var stort.
  Prova smide, köpa en kopp lokalt rostat kaffe eller bara slå sig ner och vila benen och prata en stund. Möjligheterna på bruksområdet under helgen var stort. Foto: Karin Olsson
 • Besökarna kunde under lördagen även möta en get på promenad genom matmarknaden.
Geten heter John och han leds av Anders Johansson.
  Besökarna kunde under lördagen även möta en get på promenad genom matmarknaden. Geten heter John och han leds av Anders Johansson. Foto: Karin Olsson
 • Linus Bergström, Marielle Örtengren och Emma Äppelfeldt jobbade i Ragnerud Kök, som finns i Högsäter, men som byggt upp en tillfällig restaurang inne i Oceanhallens bottenvåning.
  Linus Bergström, Marielle Örtengren och Emma Äppelfeldt jobbade i Ragnerud Kök, som finns i Högsäter, men som byggt upp en tillfällig restaurang inne i Oceanhallens bottenvå… Foto: Karin Olsson
 • Hedvig Bohlin vid kaninerna..
  Hedvig Bohlin vid kaninerna.. Foto: Karin Olsson
 • Cajsa Örhling och Pia Öhrling bestämde sig för att köpa en burk blåbärssylt av Ivar Myrli, som var väldigt nöjd med dagen.
  Cajsa Örhling och Pia Öhrling bestämde sig för att köpa en burk blåbärssylt av Ivar Myrli, som var väldigt nöjd med dagen. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

FengersforsFengersfors brukFritid och livsstilGlupsk på DalslandMat och dryck

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.