Glupsk på Dalsland återkom under helgen efter två års uppehåll. I två dagar fylldes åter bruksområdet i Fengersfors av matrelaterade och lokalproducerade varor, musik, föreläsningar och workshoppar.
– Glupsk har man saknat. Det är en sådan härlig mix av hantverk, musik och mat, säger Agneta Björnsdotter Berglund, utställare av fårprodukter.
Arrangörerna summerar 3500 besökare.
Grindarna öppnades till tonerna av Dalslands blåsorkester på lördagsförmiddagen och besökarna började strömma in på bruksområdet i Fengersfors. Vädret följde tidigare tradition och höll sig fint och utan regn hela helgen och stämningen var god när matmässan Glupsk på Dalsland återkom efter två års ofrivilligt uppehåll på grund av pandemin.
Försäljning och provsmakning av lokalproducerade råvaror, mat och godsaker av olika slag präglade som vanligt mässan. Här fanns också en loppis med köksprylar och matrelaterat hantverk som keramik, skärbrädor och bivaxdukar. På scenen utanför kaféet var det på lördagen tre olika sång- och musikframträdanden som skapade fin stämning. På söndagen satt Carita Johansson och spelade dragspel på några av de utplacerade halmbalarna på området och på ett portabelt dansgolv bjöds flanörerna på flamencodans.
”Känns genuint”
Några av tidigare års utställare hade bytts ut mot nya bekantskaper, medan andra var återvändare. Agnetha Björnsdotter Berglund från Lidköping, som sålde rökta korvar och andra fårprodukter för sitt företag Kullans Lycka, var med för tredje gången.
– Jag är med på många olika evenemang, men det här är årets höjdpunkt. Det känns genuint och äkta och är en härlig mix av hantverk, musik och mat. Glupsk har man saknat, säger Agnetha Björnsdotter Berglund.
Bland årets föreläsare i Fönsterverkstan fanns fermenteringsexperten Jenny ”Surtanten” Neikell som pratade om att fermentera och tillaga tempeh på lokala baljväxter och Fredrik Persson som berättade om hur han håller på att bygga upp sin äppelodling för tillverkning av cider och must i Anolfsbyn i södra Dalsland.
Fokus på de minsta
Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, biokemist och författare, hade två föreläsningar under helgen. En om små barn och matlust och en med titeln ”fejkmaten” om hur vi blir vilseledda av livsmedelsindustrin. Hon kom in på det temat även i lördagens föreläsning om barn och mat, men fokus där låg på hur små barn utvecklar sin förmåga att äta och hur vi på ett lustfyllt sätt kan hjälpa dem på vägen att tycka om mat och få i sig god näring, om vikten av konsistens på maten, samt hur bebisars munmotorik påverkar ätandet.
– Ge inte upp med smakproverna. Försök igen minst åtta gånger. Att den första maten kommer ut igen beror på att bebisar bara kan röra tungan framåt och bakåt, säger Ann Fernholm.
Brittiskt gästspel
Ett nytt trevligt inslag på årets Glupsk på Dalsland var ett påbörjat samarbete och utbyte med två brittiska festivaler, en i England och en i Skottland. På lördagen yttrade sig detta i att de gästande musikerna Brian Ó hEadhra och Adam Csenko bjöd upp till dans på grusplanen utanför bageriet.
Det var glad och härlig stämning när ett gäng modiga frivilliga i varierande åldrar provade på traditionella skotska och nordamerikanska folkdanser med mer eller mindre invecklade turer. Dansutlärning och skratt och stoj i högt tempo, varvades med finstämda gaeliska sånger sjungna accapella av Brian Ó hEadhra, som är en väletablerad musiker och låtskrivare verksam i Inverness i Skottland. Han har spelat över hela världen och är även med i styrelsen för den skotska festivalen.
– Det är trevligt att vara i Sverige och det är ett fint initiativ med samarbetet. Jag jobbar både som musiker och med olika projekt, säger Brian Ó hEadhra.