Hoppa till huvudinnehållet

Evert höll stort 90-årskalas på Forsbacka

Publicerad:
Evert Andersson, i mitten i grå kostym, fyller 90 år den 1 september och firade i helgen med kalas på Forsbacka herrgård. Foto: Privat

I lördags blev det stort födelsedagskalas då Evert Andersson, Åmål, firade med familj, släkt och vänner ute vid Forsbacka Herrgård. På torsdag, den 1 september, är det 90 år sedan Evert föddes.

Det blev en dag att minnas för födelsedagsbarnet, som snart även ska ut och resa tillsammans med sin sambo.

– Ja, det blev ett mycket trevligt kalas, säger han. Vi var 26 personer.

Evert Andersson föddes på en lantgård i Fjällbacka utanför Åmål. Han hade tre syskon, två systrar och en bror, men de är inte längre i livet. Hans föräldrar hette Algot och Emma Andersson. Kan ju nämnas att Algot hade nio syskon så Evert fick med tiden 47 kusiner på sin pappas sida.

Evert berättar att hans far Algot arbetade som slaktare och sålde kött på torget i Åmål, precis som hans far i sin tur också hade gjort.

– Farfar stod och sålde på torget i 44 år, nämner Evert.

Slog med lie

Redan som väldigt liten flyttade han till Björkheden i Edsleskog när familjen bytte bopålar.

– Jag och mina syskon gick i skola i Mosstakan, fortsätter han. Och jag fick tidigt hjälpa till med jordbruket i Björkheden. Jag kunde slå med lie redan när jag var sju år gammal.

Och just den kunskapen, att kunna hantera en lie, har han visat många gånger bland annat under slåttergille vid torpet Petersburg.

Evert Andersson höll kalas för familj, släkt och vänner i lördags.
Evert Andersson höll kalas för familj, släkt och vänner i lördags. Foto: Privat

Lyfte tungt

Under arbetsåren har Evert arbetat både på sågen i Finntorp samt vid Åsa-bolaget som gjorde hus. Och under 34 år arbetade han i SJ:s verkstad i Åmål där han lindade motorer till lok.

– På SJ arbetade jag ända fram till min pensionering, säger han.

Evert Andersson har alltid varit och är en aktiv person. Då han var yngre ägnade han sig gärna åt tyngdlyftning på fritiden samt cykling. Och han har dessutom tävlat i båda dessa idrotter.

– Jag har några pokaler, säger han.

Sjunger i kör

Körsång är annars en aktivitet som ligger honom varmt om hjärtat. Han sjunger fortfarande i PRO-kören, men han har varit med i flera körer. Och där kan nämnas att han i många år sjöng i kör i Bengtsfors för Gertrud Wallin, som var körledare.

Numera gör han gärna resor tillsammans med sin sambo Ann-Marie. Och som nämnts är det snart dags för ytterligare en resa utomlands i samband med att han firar sina 90 år.

Artikeltaggar

FödelsedagarForsbacka

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.