Hoppa till huvudinnehållet

Han är valets yngste kandidat: ”Personröster ger mig mandat”

Publicerad:
Fredrik Eneroth (M) är yngst av alla kandidater till Åmåls kommunfullmäktige.
Fredrik Eneroth (M) är yngst av alla kandidater till Åmåls kommunfullmäktige. Foto: Karin Olsson

Lokal politik engagerar inte unga. Medelåldern är genomgående hög på partiernas listor. Men några undantag finns. Två tonåringar ställer upp i valet till Åmåls kommunfullmäktige, båda för Moderaterna, och yngst av dem är 18-årige Fredrik Eneroth.

Vid valet 2018 var endast 6,6 procent av samtliga invalda i Sveriges 290 kommunfullmäktige under 29 år. Och dessvärre vore det förvånande om procentandelen stiger den här gången.

Baserat på nuvarande mandatfördelning ser exempelvis Åmål ut att helt sakna ung representation när den nyvalda folkförsamlingen efter valet håller sitt första sammanträde i Päronsalen eller Karlbergsaulan.

”Ingen framtidstro”

– Generellt sett har det partipolitiska systemet svårt att rekrytera nya medlemmar. Det gäller för hela folket. Unga engagerar sig ofta i en viss fråga och vill se snabba resultat, inte ägna sig åt politiskt arbete där det tar många år att komma någonstans.

Så svarar Fredrik Eneroth på frågan om varför unga oftast är ointresserade av politik. Med sina 18 år är Eneroth, vid sidan av Isac Fridlund, yngst av alla som ställer upp till val i Åmåls kommunfullmäktige. Båda representerar Moderaterna. Förutom dem är det endast Moderaternas Emma Edvinsson, 26, Centerns Bkhetan Masoud, 27, och Kristdemokraternas Amanda Sonesson, 28, som är under 30.

Fredrik Eneroth och Isac Fridlund är de enda tonåriga kandidaterna. Båda är 18 år i år, men Isac Fridlund är några månader äldre.
Fredrik Eneroth och Isac Fridlund är de enda tonåriga kandidaterna. Båda är 18 år i år, men Isac Fridlund är några månader äldre. Foto: Karin Olsson

– I Åmål, på Karlbergsgymnasiet, har jag märkt att många unga inte känner den framtidstro som behövs för att engagera sig, säger Fredrik Eneroth. De flesta pratar om att flytta, börja jobba på annan ort. Jag tror inte det kommer att hålla i längden.

Möjligen färgas uttalandet av att Eneroth tillhör oppositionen, bör tilläggas.

Hur kommer det sig att du själv blev politiskt aktiv?

– Jag har alltid varit väldigt samhällsintresserad. Första politiska minnet är från fjärde klass, när läraren hade genomgång av de olika partierna. Jag tyckte inte det var någonting speciellt, förrän Moderaterna kom på tal. Deras tankar om frihet och ansvar slog an hos mig och efter det hejade jag på dem i skolvalet.

Under högstadiet blev engagemanget mer organiserat, dels genom moderata ungdomsförbundet Muf, där Fredrik Eneroth är ordförande i Åmålsföreningen och andre vice ordförande i distriktet för norra Västra Götaland.

Kan du utveckla varför det blev just Moderaterna?

– Jag tilltalas av tanken att människor ska kunna göra de val han eller hon önskar, men också att de själva måste ta ansvar över de konsekvenser valen leder till. Om man tar dåliga beslut, då ska inte ens liv vara över.

Har mer än fullt upp

Till vardags studerar Fredrik Eneroth på ekonomiprogrammet i Karlstad, dit han pendlar. Slitsamt i sig, men flerdubbelt utmanande just nu, mitt under valrörelsen. Så gott som all vaken ledig tid går åt till kampanjande, antingen lokalt eller för distriktet.

Det har blivit mycket kampanjande för Fredrik Eneroth den senaste veckan. Här tillsammans med partikamraten Ulla Berne i tältet på gågatan.
Det har blivit mycket kampanjande för Fredrik Eneroth den senaste veckan. Här tillsammans med partikamraten Ulla Berne i tältet på gågatan. Foto: Karin Olsson

– Om jag slutar vid 12 åker jag till Trollhättan, Vänersborg, Munkedal eller annan ort. Dagar då jag slutar senare åker jag till Åmål och knackar dörr eller annat.

Som 13:e namn på listan till kommunfullmäktige är chansen liten att Fredrik Eneroth blir invald. Men han driver ändå personvalskampanj.

– Det är inte främst för att jag ska komma in, utan för att stötta Moderaterna i Åmål. Personröster ger mig mandat att ha ett visst inflytande i partigruppen, även om jag hamnar utanför.

Politisk debatt mellan ungdomsförbunden på Karlbergsgymnasiet. Samhällslärarna Victor Landing och Patrik Åberg-Domeij lyssnar på när Fredrik Eneroth från Åmål argumenterar kring lag och rätt.
Politisk debatt mellan ungdomsförbunden på Karlbergsgymnasiet. Samhällslärarna Victor Landing och Patrik Åberg-Domeij lyssnar på när Fredrik Eneroth från Åmål argumenterar kring lag och rätt. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålKommunpolitikModeraternaPolitikVal 2022

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.