Hoppa till huvudinnehållet

SD stoppas från valvakan – hotell drog tillbaka bokningen

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Sverigedemokraternas Ove Kaye får nu se sig om efter en annan lokal för valvaka efter att Åmåls stadshotell med kort varsel avbokat partiet.
Sverigedemokraternas Ove Kaye får nu se sig om efter en annan lokal för valvaka efter att Åmåls stadshotell med kort varsel avbokat partiet. Foto: Elinor Thuresson

I våras bokade SD i Åmål sin valvaka på Åmåls stadshotell. Nu, tätt inpå valet, väljer hotellet att avboka partiet.

– Vi vill inte ha några partier här alls när det gäller valvakan, säger Elisabeth Egerskogh Orava på Åmåls stadshotell.

– Jag ser det som en markering mot SD, säger Ove Kaye, gruppledare för SD i Åmål.

I våras kontaktade den lokala SD-avdelningen Åmåls stadshotell för att boka en lokal för den stundande valvakan. Bokningen bekräftades men nu, tio dagar före valet, fick partiet besked om att politikerna inte längre är välkomna till hotellet.

När Ove Kaye, gruppledare för SD i Åmål, frågade om orsaken till hotellets agerande fick han till svar att dess värderingar står långt, långt ifrån SD, säger han. Han fick även höra att delar av hotellets personal hade reagerat starkt på bokningen och hävdat att de inte ville jobba i samband med SD:s valvaka.

– De sa att deras personal skulle må dåligt om vi var där. Men det är bara trams. Personalen borde bekymra sig för andra saker med gängvåld, mer eller mindre öppen droghandel i Åmål och knivskärningar, säger Ove Kaye.

Vad var din första reaktion på avbokningen?

– Har vi inte passerat det här för länge sedan? De försöker stänga ute ett demokratiskt parti som enligt de senaste undersökningarna är näst största parti i dag och det största oppositionspartiet. Jag är ytterst förvånad faktiskt.

Vill vara politiskt oberoende

Avbokningen grundar sig främst i att hotellet inte vill bli förknippat med något parti över huvud taget, säger Elisabeth Egerskogh Orava, som driver Åmåls stadshotell tillsammans med maken Lasse Orava.

Men hur kommer det sig att ni först godkände bokningen och nu ändrar er?

– De (SD) bokade tidigt och när frågan nu kom upp blev det lite diskussioner i styrelsen. Då kom vi fram till att vi inte vill ha några valvakor här alls.

Om de hade varit något av de andra partierna som hade bokat, hade ni avbokat även dem?

– Ja, den risken hade funnits. Vi vill inte ha några partier här alls när det gäller valvakan. Men alla är välkomna hit vid andra tillfällen och det har de också varit tidigare.

Även SD?

– Ja, de har haft möten här förut.

”Står långt ifrån oss”

Samtidigt medger Elisabet Orava att hotellet inte sympatiserar med SD och inte på något sätt vill bli förknippat med dem.

– SD står väldigt långt ifrån oss. Vi sympatiserar inte med något som det partiet står för.

Istället för valvaka kommer restaurangen att ha öppet som vanligt under valkvällen den 11 september.

– Vi kommer att hålla öppet restaurangen som vanligt, där alla är välkomna.

Letar lokal

Vid valet 2018 hade SD i Åmål en gemensam valvaka tillsammans med partikamraterna i Mellerud, i deras partilokal i Mellerud. Nu försöker SD i Åmål, med kort varsel, hitta någon passande lokal för valvakan.

– Vi får leta efter något annat ställe. Vi har hyrt lokaler av olika föreningar tidigare och då har det inte varit något problem. Jag har inte hört om några andra SD-föreningar som råkar ut för sånt här i dag, säger Ove Kaye.

Artikeltaggar

Ove KayePolitikSverigedemokraternaVal 2022ÅmålÅmåls stadshotell

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.