Hoppa till huvudinnehållet

Karlbergslärare hyllad med pris i USA

Publicerad:
Henrik Olsson från Säffle har fått en fin utmärkelse i USA.
Henrik Olsson från Säffle har fått en fin utmärkelse i USA. Foto: Nathalie Forsström

Karlbergsläraren Henrik Olsson från Säffle har fått en utmärkelse i USA för sitt samarbete med en lärarkollega i Åmåls vänort De Pere.

Henrik Olsson är samhällslärare på Karlbergsgymnasiet i Åmål. Under förra läsåret hade hans elever regelbunden kontakt med elever i De Pere, Wisconsin, som är Åmåls vänort i USA. Under en studieresa till De Pere för några år sedan fick Henrik möjlighet att se både De Pere High School och West De Pere High School. Han berättar att han blev mycket väl mottagen på båda och tillsammans med lärarkollegan Randy Soquet på De Pere High School organiserade han ett framgångsrikt digitalt utbyte mellan skolorna.

– För våra elevers del kopplade vi upp oss vid på eftermiddagen 14.15. Då klockan var 7.15 lokal tid i De Pere, säger Henrik Olsson.

Han berättar att samtalen spände över många olika områden, från pandemin, kriget i Ukraina, Nato och amerikansk politik. Det ägnades också tid åt att lära känna varandras skolor.

– De amerikanska eleverna fick göra Kahoot-tester om Sverige, älgar och lucia. Våra elever fick göra motsvarande om ost. Wisconsin är känt som The Cheese State, förklarar Henrik på Åmåls kommuns hemsida.

Mersmak och inspiration

I somras uppmärksammades samarbetet nationellt i USA och lärarkollegorna nominerades till den nationella utmärkelsen ”The 2022 Sister Cities International Innovation in Youth and Education” från Sister Cities International i USA. Utmärkelserna delas ut i olika klasser utifrån städernas storlek. De Pere vann detta år för städer upp till 30 000 invånare.

– Jag kunde följa mötet på distans där fler olika priser delades ut. Det känns väldigt roligt att vara med i det sammanhanget och att vårt projekt uppskattats på nationell nivå i USA. Det ger mersmak och inspiration, vi ser fram emot nya samarbeten digitalt, eller kanske på plats, säger Henrik Olsson.

Artikeltaggar

ÅmålKarlbergsgymnasietSäffleSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.