Hoppa till huvudinnehållet

Förväntansfullt i vallokalerna: ”Spännande att följa valresultatet ikväll”

Publicerad:
Annette Skogh lämnar in sina valkuvert till röstmottagarna Elisabeth Eskfelt och Marianne Carlsson i Kristinebergsskolans vallokal.
Annette Skogh lämnar in sina valkuvert till röstmottagarna Elisabeth Eskfelt och Marianne Carlsson i Kristinebergsskolans vallokal. Foto: Roger Pettersson

I Kristinebergsskolans vallokal i Åmål var det köer, men de var inte särskilt långa. Några minuter fick väljarna vänta innan det blev deras tur att kliva in och välja valsedlar och klistra igen kuverten som sedan lämnas till röstmottagarna.

Paret Håkan och Annette Skogh tog sällskap till vallokalen och efter att ha röstat valde de som många andra väljare att svara på frågor i SVT:s vallokalsundersökning.

– Det blir spännande att följa valresultatet ikväll, säger Annette Skogh.

Åmåls vallokaler öppna: Nästan hälften har redan förtidsröstat

Matilda Gabrielsson, 20, är en av förstagångsväljarna. Hon sällskapade med familjen till Kristinebergsskolan för att lägga sin allra första röst och fick ihop de tre valkuverten.

– Jag är hyfsat insatt och det var ganska givet vad jag skulle rösta på, säger hon.

”Lite högtidligt”

– För oss är det tradition att gå och rösta på valdagen, det är lite högtidligt. Vi kommer sitta klistrade framför teven och följa dramatiken ikväll, fyller mamma Linda Gabrielsson i.

 • Förstagångsväljaren Matilda Gabrielsson tillsammans med mamma Linda Gabrielsson.
  Förstagångsväljaren Matilda Gabrielsson tillsammans med mamma Linda Gabrielsson. Foto: Roger Pettersson
 • Håkan Skogh har lämnat in sina valkuvert till röstmottagarna Elisabeth Eskfelt, Marianne Carlsson och Berit Dahlström.
  Håkan Skogh har lämnat in sina valkuvert till röstmottagarna Elisabeth Eskfelt, Marianne Carlsson och Berit Dahlström. Foto: Roger Pettersson
 • Linus Fritzon hämtar sina valsedlar i Kristinebergskolans vallokal.
  Linus Fritzon hämtar sina valsedlar i Kristinebergskolans vallokal. Foto: Roger Pettersson
 • Röstmottagare Elke Forsberg, längst till höger, släppte in folk i vallokalen och kön blev emellanåt lång.
  Röstmottagare Elke Forsberg, längst till höger, släppte in folk i vallokalen och kön blev emellanåt lång. Foto: Roger Pettersson
 • Håkan och Annette Skogh stod redo med röstkorten på väg in i vallokalen.
  Håkan och Annette Skogh stod redo med röstkorten på väg in i vallokalen. Foto: Roger Pettersson

Sandra Plate och Jouni Marttala hade med sig sönerna Alfred och Arvid till vallokalen. De kryssade noggrant i enkäten i SVT:s vallokalsundersökning efter att de lämnat sina röster.

– Vi är engagerade i politiken och tycker att det är självklart att delta i undersökningen. Det är ju anonymt och de flesta frågorna handlar om de hetaste frågorna i valdebatten, säger Jouni Marttala.

Vallokalerna stänger kl 20 i kväll och vid den tiden presenteras också SVT:s vallokalsundersökning.

Sandra Plate och Jouni Marttala hade med sig sönerna Alfred och Arvid och röstade efter att de svarat på frågor i SVT:s vallokalsundersökning.
Sandra Plate och Jouni Marttala hade med sig sönerna Alfred och Arvid och röstade efter att de svarat på frågor i SVT:s vallokalsundersökning. Foto: Roger Pettersson
Linn är Åmåls yngsta förstagångsväljare: ”Man känner sig lite vuxen”

Artikeltaggar

ÅmålKristinebergskolanPolitikVal 2022

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.