Hoppa till huvudinnehållet

Många väljare har fått vända vid konsthallen

Publicerad:
Åmåls konsthall som tidigare har varit förtidsröstningslokal är på valdagen vallokal för Åmåls centrala distrikt.
Åmåls konsthall som tidigare har varit förtidsröstningslokal är på valdagen vallokal för Åmåls centrala distrikt. Foto: Elinor Thuresson

Till konsthallen har under valdagen kommit många väljare som skulle rösta någon annanstans. Valfunktionärerna började därför kontrollera röstkorten i dörren.

Konsthallen har sedan den 24 augusti varit lokal för förtidsröstning i Åmål. Det betyder att till och med lördag 10 september kunde alla med röstkort rösta där.

Men under valdagen är konsthallen i stället vallokal för Åmåls centrala valdistrikt. Åmålsbor som hör till andra valdistrikt har fått vända för att i stället åka till sin rätta vallokal. För att inte misstaget skulle upptäckas först vid inlämningen, efter att väljarna gått igenom proceduren med att plocka valsedlar, kryssa personröster och klistra igen kuverten, började funktionärerna kontrollera röstkorten redan i dörren in.

Det står på röstkortet vilken vallokal som är den rätta. Under valdagen pågår även förtidsröstning i Åmåls stadshus, för exempelvis personer som är folkbokförda i andra kommuner.

Vallokalerna har öppet till klockan 20. I Åmåls centrala distrikt samlas valfunktionärerna därefter för gemensam pizza innan kvällens arbete med räknandet börjar. Först räknas rösterna i riksdagsvalet, sedan kommunvalet och sist regionvalet.

Fakta

Vallokalerna i Åmål

Åmål Norra – Mo distrikt: Kristinebergskolans matsal

Nordvästra distriktet: Rösparksskolans nya gymnastiksal

Sydvästra distriktet: Södra skolans matsal

Södra distriktet: Lindgrensalen på Karlbergsgymnasiet

Centrala distriktet: Konsthallen vid biblioteket

Tösse – Fröskog – Ånimskog: Tösse bygdegård

Förtidsröstning under valdagen: Stadshuset i Åmål

Artikeltaggar

ÅmålPolitikSamhälleVal 2022Vallokal

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.