Hoppa till huvudinnehållet

Ytterligare en lokal SD-kandidat hoppar av efter Expo-granskning

Publicerad:
Foto: Pontus Lundahl/TT

Lokala SD-kandidaten Yvonne Råbratt delade en artikel om afghanska flyktingar som kommer till Sverige och kommenterade: ”Ännu en hög med nya valboskap till Löfven”, enligt en granskning som tidningen Expo gjort.

Nu väljer hon att lämna partiet.

Björn Halldin drog tillbaka sin kandidatur till kommunfullmäktige i Åmål efter att Expressen och Expo avslöjat att han tidigare skrivit rasistiska kommentarer på sin Facebooksida. Nu framkommer det att en kandidat på Sverigedemokraternas lista i Åmål, Yvonne Råbratt, uttryckt sig plumpt på nätet kring migrationspolitiken.

SD-kandidat i Åmål hoppar av efter avslöjande om rasistiska uttalanden

På sin Facebooksida har hon vid ett flertalet tillfällen med hårda ordalag kritiserat regeringens migrationspolitisk. I ett inlägg från år 2020 skrev hon: ”Lite tragikomiskt när Löfven efterlyser folkvett. Var har hans eget folkvett befunnit sig under hans mandatperioder?? Och vilket folkvett kräver han av sin nya valboskap, migranterna??”.

Samma år delade hon en artikel om afghaner som kommer till Sverige där hon kommenterade: ”Ännu en hög med nya valboskap till Löfven”.

Andra inlägg berör, vad hon menar är, det pågående befolkningsutbytet i Sverige – att vita snart är i minoritet.

Ove Kaye, Sverigedemokraternas gruppledare i Åmål, känner till granskningen. Efter interna diskussioner och samtal med partiets distriktsledning har partiet kommit fram till att Yvonne Råbratt kan stå kvar på partiets lista till kommunfullmäktige i Åmål.

– Vi har landat i att det inte är tillräckligt grovt. Det är inte boskap i den bemärkelsen hon menar, utan ett samlingsnamn för väljare. Men jag har pratat med henne och upplyst henne om att det är väldigt dåligt ordval. Men det är en väldig skillnad på detta och det andra vi hade.

Vad har ni för policy, var går gränsen för hur era kandidater får uttrycka sig?

– Rent rasistiska grejer är det nolltolerans på. Det är gradskillnader på saker och ting och vi anser inte att detta är tillräckligt grovt, men klart olämpligt.

Hur ser hon på det hon skrivit, ångrar hon sig?

– Naturligtvis, hon ångrar sig.

Enligt de preliminära siffrorna fick Sverigedemokraterna 21 procent i kommunvalet i Åmål, en ökning med sex procentenheter, vilket ser ut att ge partiet sju platser i kommunfullmäktige. Yvonne Råbratt står på elfte plats på listan och hade därmed inte varit aktuell för en plats i kommunfullmäktige utan hjälp av personröster.

Kort efter tidningens samtal med Ove Kaye låter han meddela att han varit i kontakt med Yvonne och att hon valt att hoppa av partiet.

PD har sökt Yvonne Råbratt för en kommentar.

Artikeltaggar

ÅmålKommunfullmäktigeOve KayePolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.