Hoppa till huvudinnehållet

Universitetsjobb för Svitlana som trivs i Åmål: ”Har blivit som min familj”

Publicerad:
Svitlana Rak hamnade i Åmål då hon flydde kriget i Ukraina. Nu har hon arbete som föreläsare på universitet i Göteborg.
Svitlana Rak hamnade i Åmål då hon flydde kriget i Ukraina. Nu har hon arbete som föreläsare på universitet i Göteborg. Foto: TOMA SAVELYA

Svitlana Rak var en av de första flyktingarna från Ukraina som kom till Åmål i våras. Tillsammans med sina två barn försöker hon få tillvaron att fungera så normalt som möjligt och nu har har hon fått jobb på Göteborgs universitet som föreläsare.

– Jag är så tacksam för att jag fick komma till Åmål, säger hon. Allt har fungerat så bra och alla jag har träffat har varit fantastiska. De första människorna jag träffade här i Åmål har blivit som min familj!

I dag går hennes son i skolan i Åmål och yngsta barnet går i förskolan.

Lär andra

Svitlana Rak arbetade som lärare i Poltava innan hon fick fly med barnen då hennes hemland invaderades av Ryssland.

Hon har bland annat juridisk utbildning och den mesta tiden har hon arbetat för olika företag för att lära personal hur man bäst presenterar och uttrycker sig och organiserar tillställningar med mera.

– Om man lär sig att uttrycka sig bättre så blir man ju också mer självsäker och är man självsäker så leder ju det till att man blir mer produktiv, man säljer mer, säger Svitlana Rak när hon förklarar vad hon arbetar med.

Juridikstudenter

Svitlana Rak är en aktiv person som vill arbeta och i jakten på jobb fick hon nyligen napp. I sex veckor pendlar hon till Göteborgs universitet.

– Jag ska föreläsa för juridikstudenter, berättar hon. Lära dem hur man blir mer självsäker i rättssalen, hur man pratar och argumenterar och uppträder.

Svitlana Rak har precis börjat sitt nya arbete och ser framemot att jobba med studenterna.

– Det känns spännande och ska bli så roligt.

Psykologi och svenska

Svitlana återkommer till den tacksamhet hon känner för Sverige och speciellt då mottagandet hon fått i Åmål. Hon trivs här.

Hon tycker att det är fint nere vid Vänern och så ofta hon kan tar hon en morgonlöpning vid vattnet.

– Jag tycker om att jogga. Och det är så fint när man kan titta ut över vattnet.

Mellan varven läser Svitlana Rak psykologi och så försöker hon lära sig mer svenska.

Artikeltaggar

ÅmålArbeteFlyktingarGöteborgs universitetJuridikUkrainakriget

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.