Hoppa till huvudinnehållet

Så som i himmelen får två säsonger: ”Ett historiskt beslut”

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
Den som vill se Så som i himmelen men ännu inte har köpt biljetter, har tio extra föreställningar att göra det på - alla i februari och mars.
Den som vill se Så som i himmelen men ännu inte har köpt biljetter, har tio extra föreställningar att göra det på - alla i februari och mars. Foto: Emma Alegod Bruce

Redan innan premiären ser Så som i himmelen ut att bli Säffleoperans mest spelade uppsättning någonsin. Det har redan tagits beslutet om att förlänga med en vårsäsong.

– Det är ett historiskt beslut, bekräftar producenten Tobias Norelius.

Första helgen i oktober har Säffleoperans nya höstsatsning premiär, vilket är helt enligt traditionen. Vad som däremot bryter mot den är att det även blir en vårpremiär.

Tio fler föreställningar

Redan innan föreställningen har spelats är det bestämt att den förlängs med tio föreställningar i februari och mars.

– Det har hänt förr att vi förlängt på våren, men det är minst 15 år sedan och vad vitt jag vet har det aldrig tidigare bestämts innan föreställningen ens haft premiär. Så visst är det ett historiskt beslut på det sättet, säger Tobias Norelius, producent.

Tobias Norelius, höger, är tillsammans med Oskar H Olsson producenten bakom föreställningen.
Tobias Norelius, höger, är tillsammans med Oskar H Olsson producenten bakom föreställningen. Foto: Emma Alegod Bruce

Plats för större sällskap

I skrivande stund har cirka 9000 biljetter sålts, och 10700 innebär en helt slutsåld höstsäsong på Säffleoperan. Med knappt två veckor kvar till första föreställningen är det inte omöjligt att det blir som med Chess 2019, då alla föreställningar var slutsålda innan premiären.

– Vi vill framför allt ge möjlighet åt de större grupper som kommer hit, bussresor och liknande, att boka in sig på en föreställning. De är ofta runt 50 personer, och under höstens föreställningar kanske det bara finns 10 utspridda platser, säger Tobias Norelius.

Det är inte första gången som Säffleoperan förlänger med en vårsäsong, men det är första gången som det sker redan innan premiär.
Det är inte första gången som Säffleoperan förlänger med en vårsäsong, men det är första gången som det sker redan innan premiär. Foto: press

Tror på stammisarna

Tio extra föreställningar efter ursprunglig spelperiod är en vågad satsning med mycket som ska falla på plats, och ett beslut som behöver tas tidigt med hänsyn till alla medverkande. Tack vare stora framgångar de senaste åren har man vågat tro på att de extra föreställningarna kommer att fyllas.

– Jag minns en spelperiod på Säffleoperan när jag var barn, där teaterchefen summerade att ”nu har det gått bra; vi har till och med tjänat pengar!” efter sista föreställningen på hösten. Så visade det sig att det ändå blev förlust i slutändan efter att man satsat på en vårsäsong av samma. Så visst finns det risker. Men vi märker att Säffleoperan är populär och att vi har ett ganska stort underlag av regelbundna besökare, som kommer oavsett vad vi spelar, säger Tobias Norelius.

Folkkär historia

Att det är en ganska nyskriven musikal (premiär i Stockholm 2018) som inte ”alla” musikalfans redan hunnit se, samt att den är baserad på en väldigt sedd och omtyckt film, spelar förstås också in.

– Visst är det så att vi just i år har en väldigt stark titel på vår scen, säger Tobias Norelius.

Så som i himmelen spelar mellan 1 oktober och 10 december, samt mellan 17 februari och 18 mars.

Artikeltaggar

MusikNöje/KulturSäffleSäffleoperanTeaterTobias Norelius

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.