Hoppa till huvudinnehållet

Tomas Johansson tog SM-guld i sprint: ”Jag hade förhoppningar om att vinna”

Publicerad:
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Åmåls OK överst på pallen i klassen H45 i veteran-SM över sprintdistans genom Tomas Johansson. Han flankeras av silvermedaljören Conny Rask, Hjärnarps OL, och bronsmedaljören Mattias Karlsson, IK Trenne Ullared.
Åmåls OK överst på pallen i klassen H45 i veteran-SM över sprintdistans genom Tomas Johansson. Han flankeras av silvermedaljören Conny Rask, Hjärnarps OL, och bronsmedaljören Mattias Karlsson, IK Trenne Ullared. Foto: Åmåls OK

Åmåls OK kan stoltsera med ett SM-guld i sprintorientering i klassen H45. SM-tävlingarna avgjordes i Vetlanda och Tomas Johansson, som tidigare vunnit SM-guld i H35 på 10 km landsvägslöpning var mycket nöjd efter segern.

– Jag har tränat sprint på egen hand i förberedelserna, säger han.

Orienteringsklubben Njudung arrangerande veteran-SM 2022 i Vetlanda. Det tävlades hela helgen med sprint på fredagen, medeldistans på lördagen och långdistans på söndagen.

Från Åmåls OK hade Tomas Johansson sällskap av Jörgen Åhl i H50, Christer Eriksson i H65 och Maria Eriksson i D60, på resan till de småländska skogarna.

Slog till direkt

Tomas Johansson slog till direkt i fredagens stadssprint. I bostadsområden och stadsmiljö över 1,8 kilometer var han snabbast och kom i mål på tiden 11 minuter och 45 sekunder.

– Då var det fortfarande löpare ute och jag visste inte att jag hade vunnit när jag kom i mål. Men jag hade bra fart och visste att jag inte hade missat något på vägen och förstod att jag skulle bli svårslagen i det läget, säger Tomas Johansson.

Trea på sprint ifjol

Efter en stunds väntan förkunnades att Tomas Johansson från Åmåls OK hade vunnit med en marginal av 38 sekunder. Det blev en skön revansch efter för honom efter att ha slutat trea på sprinten i veteran-SM ifjol.

Tomas Johansson vann guld i klassen H35 på 10 kilometer landsvägslöpning i mitten av 2010-talet och nu blev det alltså SM-guld i orienteringssprinten.

– Jag hade förhoppningar om att vinna och det var riktigt kul att lyckas. Jag siktar på en trippel med SM-guld i tre olika sporter, men har ännu inte riktigt bestämt mig för vilken gren jag satsa på.

”En bom per dag”

I lördagens medeldistans slutade Tomas Johansson på 20:e plats och på söndagens långdistans blev det en elfte plats.

– Jag gjorde en rejäl bom per dag på de två tävlingarna över de längre distanserna.

I sprinten slutade Jörgen Åhl på elfte plats i klassen H50, Maria Eriksson blev 13:e i D60 och Christer Eriksson slutade på 34:e plats i H65.

På medeldistans gick det sämre för veteranerna från Åmåls OK där Jörgen Åhls 20:e plats blev bästa resultat. På långdistansen slutade Jörgen Åhl på 24:e plats medan Maria Eriksson blev 25:a och Christer Eriksson hamnade på 42:a plats i sina respektive klasser.

Artikeltaggar

OrienteringVetlandaÅmålÅmåls OK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.