Hoppa till huvudinnehållet

Stor träkonferens med design och hållbarhet i fokus: ”Dags att sätta ned foten”

Publicerad:
”Dagen är efterlängtad”, säger Bengtsfors kommuns näringsutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist om träkonferensen Trä 2022.
”Dagen är efterlängtad”, säger Bengtsfors kommuns näringsutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist om träkonferensen Trä 2022. Foto: Kristina Green

På fredag arrangeras första träkonferensen, Trä 2022 i Bengtsfors. Talarlistan är välfylld med bland andra Björn Nordin, Svenskt Trä, Stefan Tjust, Vestre och Sandra Sundbäck, Paper Province.

– Vi är supernöjda med programmet, säger kommunens näringsutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Bengtsfors kommun, Paper Province, Innovatum science park, Position Väst samt Fyrbodals kommunalförbund och är den första träkonferensen som är förlagd till Bengtsfors

Äntligen, dagen är efterlängtad, uttrycker kommunens näringsutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist:

– Vi har jobbat några år nu med det skogliga, vi är i Bengtsfors mycket tunga med allt som har med trä att göra. Vi har hela värdekedjan från skog till produkt, har ett starkt kluster och har aktörer, både små- som storskaliga företag som arbetar inom olika delar av branschen. Vi har under en tid arbetat med olika projekt för att stärka näringen och lyfta vårt varumärke. Bengtsfors ligger också mitt i en stark skogsregion och vi kände att det var dags att sätta ned foten och arrangera en riktigt stor nationell konferens. Det är såklart extra roligt att vi kan ha arrangemanget här och det i samband med näringslivsmässan, säger Jeanette.

Sandra Sundbäck, vd på Paper Province, kommer till mässan.
Sandra Sundbäck, vd på Paper Province, kommer till mässan. Foto: Lisa Olaison

Stort intresse

Intresset har varit stort och både svenska och norska deltagare är anmälda till konferensen. Förra veckan var 130 personer anmälda. Programmet är omfattande och innehåller punkter som bland andra, ”Cirkulärt träbyggande”, ”Byggindustrins utmaningar och det gröna skiftet” samt ”Trä som framtidens material”.

Björn Nordin, välkänd chef för arkitektur och design, Svenskt Trä och frekvent anlitad föredragshållare, var i Paris för några veckor sedan och nämnde där att han skulle besöka Västsveriges träkonferens i Bengtsfors.

Björn Nordin, välkänd chef för arkitektur och design, Svenskt Trä och frekvent anlitad föredragshållare, är en av talarna på mässan.
Björn Nordin, välkänd chef för arkitektur och design, Svenskt Trä och frekvent anlitad föredragshållare, är en av talarna på mässan.

– Det känns stort att vi redan innan vi startar har blivit omnämnda ute i Europa! Att Paris och Bengtsfors hamnade i samma mening är ju lite kul. Björn kommer att prata om svensk möbelindustri, dess färdplan med lokala biobaserade material, säger Jeanette.

Stefan Tjust, från norska Vestre kommer att prata om The Plus i Magnor, världens mest miljövänliga möbelfabrik.

En annan programpunkt rör satsningen på forskning- och utvecklingscentrum för möbel- och inredningsindustri i Dals Långed. Ett projekt som fått 7,6 miljoner kronor i bidrag för att skapa ett designcentrum för branschen.

Moderatorer under dagen är Ann Palmnäs, Position Väst och Karina Stenlund, Fyrbodal Kommunalförbund.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommun (org)Fyrbodals kommunalförbundInnovatumNäringslivPaper ProvinceTräindustri

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.