Hoppa till huvudinnehållet

Nu-sjukvården tar tillfälligt över vården i Bäckefors

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Nu-sjukvården tar tillfälligt över vården på Dalslands sjukhus i Bäckefors – i väntan på en långsiktig lösning./ARKIVBILD
Nu-sjukvården tar tillfälligt över vården på Dalslands sjukhus i Bäckefors – i väntan på en långsiktig lösning./ARKIVBILD Foto: Helena Lindgren

Vid torsdagens styrelsemöte godkände Nu-sjukvårdens styrelse en överenskommelse med norra hälso- och sjukvårdsnämnden om att under ett år ta över ansvaret för specialistvården på Dalslands sjukhus i Bäckefors.

Nu-sjukvårdens styrelse har för sin del godkänt vårdöverenskommelsen med norra hälso- och sjukvårdsnämnden om nära specialiserad vård i Fyrbodal. Det innebär att Nu-sjukvården från den 1 november står redo att ta över vården som i dag bedrivs av Aleris vid närsjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors.

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har i två upphandlingar sökt en vårdgivare intresserad av att ta över, men utan att hitta någon. För att säkra att invånarna i Fyrbodal ändå ska ha tillgång till nära specialiserad vård när Västra Götalandsregionens avtal med Aleris går ut den 31 oktober, har nämnden bett Nu-sjukvården ta över uppdraget under en övergångsperiod, från den 1 november 2022 till och med den 31 december 2023.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har sedan ansvaret för att redovisa en långsiktig lösning från den 1 januari 2024.

Ska säkerställas

Uppdraget innebär att Nu-sjukvården under övergångsperioden ska säkerställa att öppenvårdsbesök och behandlingar erbjuds i Strömstad, Lysekil och Bäckefors i samma omfattning som tidigare i följande medicinska specialiteter: barn- och ungdomsmedicin, specialistgynekologi, hudbehandling inklusive ljusbehandling, kardiologi, logopedi (barn och vuxna), öron-näsa-hals (barn och vuxna), samt ögon (barn och vuxna) inklusive ögonbottenfotografering.

Vården ska kunna erbjudas fysiskt, digitalt eller mobilt.

Nästa steg är att överenskommelsen ska godkännas av norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Nämnden har möte nästa vecka.

Artikeltaggar

AlerisBäckeforsDalslands sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.