Hoppa till huvudinnehållet

Nya filmen om Säffle-Gunnar premiärvisas på Saga

Publicerad:
Filmen om Säffle-Gunnar Anderssons framgångsrika fotbollskarriär och tragiska liv premiärvisas på Sagabiografen på söndag.
Filmen om Säffle-Gunnar Anderssons framgångsrika fotbollskarriär och tragiska liv premiärvisas på Sagabiografen på söndag.

Gunnar - en dokumentärfilm om fotbollsstjärnan Säffle-Gunnar Andersson. På söndag har den premiär på Sagabiografen i Säffle.

Under 1950-talet var Säffle-Gunnar Andersson en av staden Marseilles stora legender. Kanonskytten har än idag målrekord i superklubben Olympique de Marseille med 194 mål på 120 matcher.

Än idag hyllas Säffle–Gunnar av klubbens supportrar som en av Olympique de Marseilles största spelare genom tiderna. I Marseille har han till och med fått en gata uppkallad efter sig.

Gunnar Andersson föddes i Arvika och hans väg till Marseille gick via barndomen i Säffle samt fotbollsspelande i Åmål, Göteborg och Köpenhamn. Karriären tog synnerligen otippade vägar. Gunnar trivdes i Marseille och trots att Qlympique de Marseille låg på nedre halvan av franska ligan slog han målrekord.

  • Foto: -
  • Foto: Skannat
  • Artikel i Rekord-Magasinet om Säffle-Gunnar Andersson.
    Artikel i Rekord-Magasinet om Säffle-Gunnar Andersson. Foto: Claes Österman
  • Foto: "Privat"

Men filmdokumentären om Gunnar handlar också om förfallet för en man som alldeles för snabbt skadades av livet, av hårda slag mot kropp och huvud, och av för mycket alkohol. En man med nonchalant stil, som kom från kylan i norr och som älskade Marseille till döds.

Dokumentären om Gunnar är inspelad i Säffle, Åmål, Paris och Marseille och har regisserats av Benjamin Potet från Marseille.

Filmvisningen på Sagabiografen inleds med att en annan Säffleson, Åke Sandberg, forskare vid Stockholms Universitet, presenterar filmen och berättar om Säffle-Gunnar. Åke Sandberg har samlat vad som finns skrivet om Gunnar och har intervjuat hans familj, fotbollsspelare och journalister. Han har tidigare skrivit två böcker om Säffle och arbetar med en bok om fotbollslegenden.

Eftermiddagen avslutas med eftersnack tillsammans med bland andra Säffle-Tidningens förre chefredaktör Åke Jansson, ungdomsvän till Gunnar och klubbkamrat med Gunnar under perioden i IFK Åmål.

Artikeltaggar

Åke SandbergFilmFotbollGunnar AnderssonOlympique de MarseilleSagabiografen Säffle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.